Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Niektoré médiá ochotne pomáhajú Kollárovi zvládnuť kauzu plagiátorstva

Foto - TASR
Foto – TASR

Redaktorka TA3 na prvej tlačovke o plagiátorstve Borisa Kollára obhajovala predsedu parlamentu rovnakým spôsobom, ako to robil neskôr aj on sám. Bulvár sa zas nechal rozptýliť ďalším dieťaťom. 

Viaceré médiá v posledných dňoch a týždňoch preverovali diplomovú prácu lídra Sme rodina Borisa Kollára. Študovali ju, hľadali literatúru, z ktorej text vykradol, a v utorok zverejnili prvé zistenia.

Téme sa na utorňajšej tlačovej besede venovala aj mimoparlamentná strana Spolu. „Prečo porovnávate práce Andreja Danka s Borisom Kollárom, keďže v prvom prípade bola odkopírovaná práca iného študenta,“ položila prvú otázku reportérka TA3 Lenka Ježová, akoby záležalo na tom, od koho plagiátor dielo ukradne. Kollár pritom kopíroval od svojho školiteľa, dnes rektora, ktorý mal ako prvý takúto prácu zastaviť.

„Táto práca prešla podľa všetkých pravidiel, ktoré existujú na Slovensku,“ konštatovala novinárka a tvrdila, že pokiaľ študent skopíruje do 30 percent diplomovky, je to v poriadku. (Samozrejme, nie je to pravda. Podrobnejšie to vysvetľuje kolegyňa Mária Benedikovičová.) Ježová sa tak na tlačovej besede správala skôr ako obhajkyňa či hovorkyňa Borisa Kollára, nie ako novinárka.

Rovnakú obhajobu ako ona použil o zhruba hodinu neskôr na svojej tlačovej besede aj samotný Kollár. Môžeme sa už len domnievať, kto od koho túto argumentáciu odkopíroval.

Novinárka ani vo svojej ďalšej reportáži divákom nevysvetlila, v čom je problém. Nepoukázala na to, že Kollár odkopíroval výrazne väčšiu časť svojej práce a že aj 24-percentná kópia je problém, ak autor cudzí text necituje správne alebo vôbec.

Šok! Ďalšie dieťa!

Výdatne Kollárovi pomáhal aj bulvár. Vo štvrtok vyšiel denník Plus 1 deň s exkluzívnou správou, že predseda parlamentu má ďalšieho jedenapolmesačného syna.

Titulok na webe hlásal: „ŠOK! Šéf parlamentu Boris Kollár má ĎALŠIE DIEŤA: Otvorená SPOVEĎ mamičky Miriam!“ Do textu sa zmienka o plagiátorstve nezmestila, Pluska písala len o tom, že Kollár mamičke kúpil Land Rover za 100-tisíc eur.

„Nevolám sa Miriam, ale Miroslava. Auto nestálo 100-tisíc, ale polovicu. To prehnali. Ja som ani nehovorila nikomu, koľko stálo, oni si to sami vymysleli,“ povedala mamička pre denník Nový Čas.

„Nech všetci vedia pravdu, že je to dobrý človek a zaslúži si úctu a rešpekt, nie ohováranie,“ vraví nová mamička o Kollárovi v Pluske. „Je to veľmi milý, otvorený, priateľský, úprimný človek. Nečakala som, že bude tak v pohode.“

To dieťa je kosť

„Dcéra Heringhovej a Kollára má len 10, no pozrite, ako vyzerá: zo Sáry rastie MEGA KOSŤ!“ informuje piatkový text Plusky.

Na tomto webe už viac rezonuje téma dcér a mamičiek ako plagiátorstva. No hlavne: sexualizácia detí je neprijateľná a neetická.

Je možné, že informáciu o ďalšom dieťati sa bulváru zhodou okolností podarilo potvrdiť práve tento týždeň, keď predseda parlamentu rieši prvú väčšiu kauzu vo svojej funkcii. Ale keby sa kollárovci snažili rozptýliť pozornosť, nevyzeralo by to inak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie