Denník N

Je dôležité, aby sme pochopili, čo sme zažili a čo sme videli, keď sme uviazli v pandémii

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Autor je publicista

Ľudia strácajú zrak, v meste nastáva epidémia slepoty. Vláda prijíma prísne opatrenia, vyjadrenia a rozhodnutia sú však neraz chaotické. Každý postihnutý touto chorobu a tiež každý, kto s takouto osobou prišiel do kontaktu, musí ísť povinne do štátnej karantény, z ktorej sa stáva sústreďovací tábor. V uliciach hliadkujú vojaci, obraz epidémie je desivý a nik nevie, čo bude zajtra. Technicky vyspelá spoločnosť sa v okamihu stala nesmierne zraniteľnou. Táto situácia odkrýva vlastnosti, charaktery. Napokon epidémia ustupuje a ľudia hľadajú odpoveď o jej pôvode a na otázku, prečo sa to všetko vlastne stalo. Priam apokalyptický obraz spoločnosti postihnutej zvláštnou epidémiou načrtol portugalský spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny José Saramago v románe Mesto slepých.

„Nemyslím si, že sme slepí, myslím si, že sme nevidiaci – sme tí, čo sa dívajú, ale nevidia,“ cituje zo Saramagovho románu celosvetovo rešpektovaný bulharský politológ Ivan Krastev v článku pre Neue Zürcher Zeitung.

Saramago neverí, že epidémie či pandémie menia spoločnosť, ale je presvedčený, že umožňujú sebareflexiu a pomáhajú vidieť pravdu o nás a našej spoločnosti. „Ak má pravdu, potom je dôležité, aby sme pochopili, čo sme zažili,“ myslí si Krastev.

V tomto zmysle vníma bulharský politológ pandémiu ako existenciálne hraničnú situáciu, ktorá nám môže pomôcť premyslieť a hlbšie reflektovať túto skúsenosť i základné hodnoty a zároveň prehodnotiť aj naše konanie smerom k budúcnosti.

Popri tom podľa Krasteva pandémia nového koronavírusu vedie k viacerým paradoxným situáciám.

Koronavírus sa rýchlo šíril vďaka globalizovanému svetu a vysokej mobilite (letiská, turistický ruch, presuny pracovníkov atď.). No na druhej strane nás pandémia spojila ako máločo predtým. Viac sme si uvedomili, že žijeme v spoločnom svete. Paradoxne práve v čase silnejúcich nacionalizačných tendencií.

Veľkým paradoxom je, že po dočasnom uzavretí hraníc a návrate k národným štátom nás izolácia učinila kozmopolitnejšími než predtým. Ľudia na celom svete „hovoria o tej istej veci a zdieľajú rovnaké obavy“. Pred monitormi počítačov či televíznymi obrazovkami porovnávame to, čo sa deje u nás, s tým, čo sa deje inde. „Možnože to bude len počas tohto zvláštneho historického okamihu, nemožno však poprieť, že v súčasnosti zažívame, čo znamená žiť v spoločnom svete.“

Podobne aj vnútri jednotlivých krajín či spoločností sme najmä v začiatkoch pandémie videli niečo, čo sme nezažili už dávno: silnú jednotu, prajnosť, vzájomnú pomoc a solidaritu.

Zdravotná katastrofa prechádza do vážnej ekonomickej situácie, pričom zatiaľ ťažko predpokladať, aké to bude mať politické dôsledky. Krastev sa nazdáva, že pandémia môže byť pre Európsku úniu paradoxne veľkou príležitosťou: napríklad vytvoriť spoločné stratégie v oblasti zdravia, resp. zdravotnej bezpečnosti, alebo tiež prehĺbiť integráciu v určitých oblastiach tak, aby sme podobné krízy dokázali riešiť viac koordinovane, akčnejšie a efektívnejšie.

Masívne šírenie koronavírusu síce možno pripísať globalizovanému svetu, no zároveň je jasné, že „návrat k ekonomickému nacionalizmu 19. storočia už nie je možný“, pripomína Krastev. Európa sa tiež poučila, že kvôli zdravotnej bezpečnosti nemožno ďalej udržiavať stav, že väčšina liekov a ochranných prostriedkov sa vyrába mimo Európy a v čase krízy sme zväčša odkázaní na ich dovoz.

Pandémia tak vytvorila viaceré paradoxné situácie, no zároveň je vo viacerých smeroch poučením i príležitosťou, ktorú by sme mali reflektovať. Ako hovorí Ivan Krastev, ak má José Saramago pravdu v tom, že nám takáto situácia umožňuje vidieť pravdu o nás a našej spoločnosti, potom je dôležité, aby sme pochopili, čo sme zažili a videli v čase pandémie. Alebo inak, aby sme pochopili, čo nám chce pandémia povedať o nás a našej spoločnosti a aké výzvy či príležitosti pre utváranie našej budúcnosti ponúka. Aby sa opäť raz nestalo, že budeme tí, čo sa dívajú, ale nevidia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie