Denník N

Poradca ministra financií Meravý: Vyzerá to tak, že procesy sa zastavujú na koaličnej rade, veľmi ťažko sa hľadá zhoda

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlavný ekonóm strany Za ľudí Tomáš Meravý je od mája poradcom ministra financií Eduarda Hegera. V súčasnosti rieši najmä návrh daňovej reformy. Chce presadiť, aby sme sa pri zdaňovaní právnických osôb vrátili k jednotnej 19 % sadzbe. Je tiež členom ekonomického krízového štábu a necelý mesiac riadi jeho pracovnú skupinu na ministerstve financií.

Meravý v rozhovore vysvetľuje, ktoré zmeny v daniach by vedeli urobiť rýchlo a čo sa pre koronakrízu a očakávané výpadky v rozpočte nedá rýchlo spraviť. Hovorí tiež, ako na ekonomickom krízovom štábe berú to, že vláda nezvýšila príspevky prvej pomoci, hoci jej to pred viac ako mesiacom odporúčali.

V rozhovore sa ešte dočítate:

  • ako je spokojný s vládou;
  • čo si myslí o Sulíkových opatreniach pre podnikateľov;
  • na čo by sme mali použiť takmer 7 miliárd eur z európskeho fondu obnovy;
  • či je znepokojený miernym nárastom počtu nakazených koronou.

Ste poradcom ministra financií Hegera. Na čom teraz pracujete?

Jedna z vecí, ktorú by som rád presadil, je daňová reforma. Hovorili sme o tom aj na ekonomickom krízovom štábe a dospeli sme k názoru, že slovenská ekonomika potrebuje prorastové impulzy. Jednou zo základných podmienok, aby Slovensko malo opäť vysoký ekonomický rast, je aj oprava daňového systému. Snažím sa presadiť, aby sme sa pri zdaňovaní právnických osôb vrátili k jednotnej 19 % sadzbe a zrušili sme množstvo výnimiek. Bol by som rád, keby sme vedeli takú zmenu urobiť čo najrýchlejšie.

Čo na to hovorí minister Heger? 

Na ministerstve financií je vytvorená pracovná skupina a z doterajších diskusií v nej vyplynulo, že hoci máme len obmedzený fiškálny priestor, takáto zmena by bola žiaduca. Stále má táto daň pomerne silnú signalizačnú funkciu. Ak by sme zároveň rozširovali daňový základ, ani rozpočtové náklady by nemuseli byť také hrozné.

Čiže chcete škrtať niektoré daňové výnimky?

Snažíme sa o to. Nedávno sme mali o tom poradu aj s ministrom financií, zdá sa, že minimálne vo filozofickej rovine sme na jednej lodi. Ale ešte sme o tom nediskutovali na koaličnej rade, ani s pánom premiérom. Ekonomický krízový štáb má zhruba raz za dva týždne rokovanie aj s premiérom na úrade vlády. Bol by som rád, keby sme ťažisko diskusií preniesli z koronakrízy na reformy.

Napríklad ktoré výnimky v daniach by ste škrtli?

Za najhlúpejšie a najnezmyselnejšie považujem výnimky, ktoré presadil svojho času Andrej Danko, teda selektívne úľavy pre rôzne špecifické odvetvia.

Navrhnete zmenu sadzby dane aj v prípade živnostníkov?

Boli by sme radi, keby aj pre živnostníkov platila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Za ľudí

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie