Denník N

Dovolenka v Chorvátsku? Premiér varuje pred zatváraním hraníc, lekárka radí zostať na Slovensku

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ako v Chorvátsku stúpa počet prípadov koronavírusu, je podľa Igora Matoviča možné, že Slovensko prestane túto krajinu považovať za bezpečnú.

Vo štvrtok malo Chorvátsko druhý najvyšší počet nakazených od začiatku koronakrízy – vyše 90 prípadov. V piatok počet klesol na 56, napriek tomu však rastú obavy, či je bezpečné ísť na leto do Chorvátska, hoci je zatiaľ na zozname bezpečných krajín.

Aj na Slovensku v posledných dňoch stúpali počty nakazených a kĺzavý medián dosiahol číslo desať, čo je najvyššia hodnota za dva mesiace.

Premiér Igor Matovič v piatok pripustil, že sa môže zmeniť hodnotenie bezpečnosti Chorvátska či iných krajín. „Obávam sa, že ak to takto pôjde ďalej, je otázka pár týždňov, že sa začnú zatvárať hranice aj v rámci Európy,“ povedal v piatok v rádiu Expres. „Dramaticky sa im tam vracia druhá vlna a zrazu z lokality, ktorá vyzerala byť bezpečná, sa v priebehu dvoch týždňov stane pre nás nebezpečná krajina,“ konštatoval premiér v rádiu.

Zákaz vycestovať aj karanténa po návrate

Podľa premiéra sa môže stať, že časom príde k zákazu vycestovania do Chorvátska alebo sa môže vrátiť povinná karanténa po návrate z krajiny. „Musíme byť pripravení, že si možno niekto bude plánovať dovolenku, ale zrazu možno bude zákaz do tej krajiny cestovať. Alebo keď sa z tej krajiny bude vracať späť, mal by ísť do povinnej karantény. Je to ako v koši voda. Dnes to tam je, zajtra to tam nemusí byť. Celý svet dramaticky naberá počet prípadov,“ povedal Matovič.

Dnes podľa premiéra nie je možné zistiť, či na Slovensko prichádzajú ľudia z rizikových krajín. Ak by sa ich na hraniciach pýtali, podľa Matoviča by zrejme klamali a tvrdili by, že prišli z bezpečných krajín. A preto, ak by sa obnovila karanténa, išli by do nej všetci, ktorí by na Slovensko prišli, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny.

Ale je tu aj iná možnosť, a to, že by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie