Denník N

Patológ Palkovič, ktorý pitval väčšinu ľudí s COVID-19: Nie jednu noc som spal v šatníku

Ministrom zdravotníctva je patológ Michal Palkovič, na ministerstvo prišiel ešte za vlády Eduarda Hegera. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ministrom zdravotníctva je patológ Michal Palkovič, na ministerstvo prišiel ešte za vlády Eduarda Hegera. Foto N – Tomáš Benedikovič

Patológ Michal Palkovič robil pitvu dvanástim ľuďom, ktorí boli pozitívni na COVID-19. Je to podľa neho zaujímavá choroba, z ktorej sa môžeme veľa učiť. Snažia sa ju pochopiť, aby získali čo najpresnejšie informácie.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa zmenili pitvy od začiatku koronakrízy po dnes,
  • prečo sa niektorí patológovia boja robiť pitvy,
  • ako sa menia vinou COVID-19 pľúca a iné orgány,
  • či bude po kríze menej celkových úmrtí ako v bežnom roku.

Od posledného úmrtia na COVID-19 uplynuli dlhé týždne. Ako to teraz vyzerá na patológii, ešte dávate pozor, či telo nie je infekčné na koronavírus?

Pravidlá, ktoré sme zaviedli od 12. marca, platia dodnes. Keď príde telo, o ktorom máme pochybnosti a spĺňa kritériá, ktoré máme definované, testujeme ho. V ničom sme nepoľavili, systém je stále rovnaký, či je úmrtie v nemocnici alebo v teréne. To, že to robíme dobre, potvrdzuje, že sme nemali žiadne úmrtie, ktoré by nebolo podchytené. Aj v Pezinku sme úmrtie na COVID-19 včas zachytili.

Koho testujete?

Momentálne máme definovaného pacienta s COVID-19 podľa pľúcnej formy. Objavili sa aj správy, že sa COVID-19 prejavil trombózami, infarktmi či mozgovo-cievnymi príhodami, ale ide len o zriedkavé prípady. Dnes tak testujeme ľudí s podozrením na pľúcnu formu ochorenia alebo aj pacientov, u ktorých si smrť nevieme vysvetliť. Napríklad, ak ide o mladých ľudí s respiračnými príznakmi, ktorí náhle zomreli. U nich by sme robili testy. Momentálne máme okolo 80 takýchto prípadov, medzi nimi sú aj násilné úmrtia, ale napríklad aj úmrtie migranta na hranici s Poľskom.

Celkovo máme 28 úmrtí na koronavírus. Koľkým ste robili pitvu vy?

Na Slovensku sme urobili 19 pitiev. Máme dve pracoviská – na Antolskej a na Lekárskej fakulte, kde sme urobili 16 pitiev. Z toho som ja urobil dvanásť u ľudí, ktorí boli pozitívni na COVID-19. Pitvy robíme aj pri podozreniach a aj u ľudí, ktorí boli pozitívni na koronavírus, teda mali koronavírus, nie však COVID-19, a nezomreli naň. Rovnako vykonávame pitvy aj u pacientov, ktorí boli vyliečení a po nejakom čase zomreli. Takých bolo 38 úmrtí.

Ako si spomínate na prvú pitvu pacienta s podozrením na COVID-19?

Robil som prvú prehliadku človeka, ktorý zomrel s podozrením na COVID-19. Zomrel v okrese Revúca, bolo to 10. marca. Bol som vtedy na lyžiarskom zájazde s deťmi na Táloch a volali mi, že majú podozrenie na koronavírusové úmrtie. Prehliadajúci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Michal Palkovič

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie