Denník N

100 dní alebo „toľko detí mi umrelo“

Ministerstvo kultúry SR. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ministerstvo kultúry SR. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ešte 30. marca 2020 predložila obnovená iniciatíva Otvorené fórum Zachráňme kultúru na ministerstvo kultúry 18-stranový materiál Návrh krízových opatrení. Materiál podpísalo tridsať expertov z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, podporilo ho ďalších bezmála sto osobností. Doteraz sa ním však ministerstvo nezaoberalo ani nebol zaradený na rokovanie dočasnej pracovnej skupiny pri rade vlády pre kultúru, ktorá vznikla 2. apríla.

Mnohí experti sa však následne stali členmi tejto skupiny.

10. apríla založila občianska iniciatíva Zachráňme kultúru facebookovú skupinu s rovnomenným názvom, predovšetkým ako platformu na komunikáciu a výmenu informácií v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, ale aj ako nástroj istého tlaku na zodpovedné orgány vo veci prijímania opatrení v kríze. Dnes má skupina takmer 1300 členov.

Mnohí umelci a kultúrni operátori sa zúčastnili separátnych stretnutí aj dvoch veľkých videokonferencií na úrovni MK SR (6. a 20. apríla, 26. mája) i stretnutí s Fondom na podporu umenia (napríklad 27. apríla). Niektoré profesijné podskupiny uvedenej veľkej pracovnej skupiny komunikovali navzájom.

Problém je v tom, že opatrenia, ktoré doteraz MK SR prijalo, sú nedostatočné, proces rokovaní pomalý, ďalšie pracovné stretnutia v nedohľadne. Zdá sa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie