Denník N

Ja som nenáročný, ale zdalo sa mi, že ste sa nenudili, hovoril Žbirka po predpremiére filmu Meky

Spevák uvádza domácu predpremiéru filmu Meky. Foto - Tomáš Martínek
Spevák uvádza domácu predpremiéru filmu Meky. Foto – Tomáš Martínek

Pôvodne malo byť všetko inak. Premiéra na festivale, novinárska projekcia v kine. Ale nakoniec to vyšlo tak, že sa všetko prepojilo v jednom čase na jednom mieste. Doma u Žbirkovcov, ktorí k sebe na predpremiéru dokumentu Meky pozvali filmárov aj médiá.

Karlove Vary v Prahe

„Ináč toto je jedna z vecí, ktorú by som nazval science-fiction. Keď sa ma občas pýtajú, či ešte čakám nejaký nový zážitok, viete si predstaviť, že niekde v Prahe je takáto záhrada, kde sedí Jiří Bartoška a pozerá sa na film o mne? To je úplný nezmysel, ale práve sa to deje,“ hovorí spevák hosťom, ktorí prišli na „garden party“.

Po záhrade domu v juhovýchodnej časti Prahy sa pohybuje pár desiatok ľudí, znie čeština aj slovenčina. Je to pravý „federálny“ večierok – presne taký ako aj manželstvo a život Žbirkovcov, presne taký, aký je aj film. Slovenský spevák, český režisér, spoločná filmová produkcia dvoch susedných krajín.

Festival v Karlových Varoch sa mal konať prvý júlový víkend, ale pre koronavírus ho organizátori museli odložiť na budúci rok. V programe bol naplánovaný aj film Meky, no kiná už začali fungovať a čakať tak dlho s hotovým filmom nemá zmysel.

Nový dokument Meky príde v júli do českých aj slovenských kín. Ale predpremiéra má festivalovú atmosféru v kombinácii s domáckou. Premieta sa na vonkajšiu stenu, najbližšie k nej sedia VIP hostia na čele s prezidentom karlovarského festivalu Jiřím Bartoškom, projektor stojí nad krbom a okolo na tráve postávajú ďalší diváci. Domáci hostitelia si dali záležať na kvalitnom obraze aj zvuku – pozerať sa predsa ide hudobný film.

Osemdesiatdva minút rýchlo uplynie, dokument odsýpa, namiesto hovoriacich hláv využíva veľa doteraz neznámych materiálov. Dobové televízne zábery, videá z rodinného archívu Žbirkovcov. Publikum reaguje oveľa uvoľnenejšie ako v kine. Keď sa v záhrade rozsvietia svetlá, ako prvý svoje dojmy nahlas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Miroslav Žbirka

Kultúra

Teraz najčítanejšie