Denník N

Demonštrantov chránila armáda, súd nariadil nové voľby. Malawi môže byť príkladom pre celú Afriku

Chakwerovi priaznivci oslavujú volebné víťazstvo. Foto - TASR/AP
Chakwerovi priaznivci oslavujú volebné víťazstvo. Foto – TASR/AP

V Malawi, krajine na juhovýchode Afriky, sa tento týždeň konali prezidentské voľby, v ktorých podľa zverejnených správ opozičný kandidát Lazarus Chakwera porazil doterajšieho prezidenta Petra Muthariku.

Mutharika sa vlani pokúsil vyhrať podvodmi. Na niektorých hlasovacích lístkoch sa dokonca objavilo bielidlo. Ľudia začali protestovať, Mutharika sa prestal objavovať v hlavnom meste Lilongwe a radšej odišiel do rodného okresu na juhu krajiny.

Keď poslal políciu, aby demonštrantov rozohnala, ochránila ich armáda.

Ústavný súd nakoniec nariadil, že pre „vážne nezrovnalosti“ sa voľby musia zopakovať. Malawi sa stalo iba druhou africkou krajinou, ktorá opakovala prezidentské voľby – prvou bola Keňa pred troma rokmi.

Hoci oficiálne výsledky ešte nie sú známe, podľa verejnoprávnej televízie MBC líder opozície Chakwera zvíťazil so ziskom približne 59 % hlasov, kým Mutharika dostal iba okolo 38 %. Zvyšné hlasy išli tretiemu kandidátovi Petrovi Kuwanimu.

Pre pandémiu COVID-19 sa opakované voľby konali bez zahraničných pozorovateľov, ale podľa miestnych ľudskoprávnych aktivistov boli férovejšie ako predchádzajúce. Tie museli sledovať aktivisti, občianske organizácie, novinári, miestne cirkvi aj obyčajní občania, ktorí dokonca osobne pochodovali so škatuľami s hlasovacími lístkami, aby zabránili ich falšovaniu.

Teraz veria, že to bude prvýkrát v histórii subsaharskej Afriky, keď sa výsledok volieb zvrátil a opozícia nakoniec zvíťazila demokratickým spôsobom.

Jack McBrams, malawijský novinár agentúry AFP, pre Denník N hovorí: „Malawijské inštitúcie sa napriek oprávneným pochybnostiam nakoniec ukázali ako silné a nezávislé. Nový riaditeľ volebnej komisie dokázal, že naozaj chcel usporiadať slobodné a férové voľby. Prejavila sa veľká prevaha opozičnej aliancie a vládnuca strana nemala žiadnu šancu udržať sa pri moci.“

Prezident Mutharika pritom pred voľbami sľuboval, že ak dostane mandát na ďalších päť rokov, „Malawi sa dostane na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie