Denník N

Epidemiologička: Z medicínskeho hľadiska som za to, aby bola vakcína proti koronavírusu povinná

Ilustračné foto – @cdc/unsplash.com
Ilustračné foto – @cdc/unsplash.com

Ľudia majú falošný pocit istoty, že očkovanie nepotrebujú, vraví v rozhovore Andrea Kološová.

„Očkovanie aj ochorenie môžu mať negatívne následky, no pomer šancí je tak neskutočne rozdielny, že rozumný rodič si vyberie mnohonásobne menšie riziko, ktorým je očkovanie,“ vraví epidemiologička.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • čo očkovanie robí a načo sa vôbec očkuje,
  • aké sú očakávané účinky po očkovaní,
  • čo hovorí epidemiologička na argumenty, že povinné očkovanie je neprimeraným vpádom štátu do slobodného rozhodnutia občana.

Už 21 vakcín proti novému koronavírusu sa testuje na ľuďoch. Kedy očakávate, že k dispozícii bude vakcína proti ochoreniu COVID-19?

Vývoj vakcín, hlavne odskúšanie bezpečnosti a účinnosti, je veľmi zdĺhavý proces. Odhady sú, že to potrvá minimálne 12 až 18 mesiacov. Klinické skúšanie vakcín sa realizuje v štyroch štádiách, z toho tri štádiá sú pred uvedením na trh. V tretej fáze sú v tejto chvíli dve vakcíny. Nemôžeme rátať s tým, že vakcína bude k dispozícii v blízkej budúcnosti.

Čo si môže laik predstaviť pod „fázami skúšania“ vakcíny?

Najprv je predklinická fáza skúšania, keď sa vakcína testuje na zvieratách. Potom sú tri fázy klinického skúšania. V prvej z nich sa látka podáva len malej skupine osôb a testuje sa základná bezpečnosť a najmä znášanlivosť. V druhej fáze sa stále na pomerne malej skupine osôb overuje predpokladaný ochranný účinok a sledujú sa možné nežiaduce účinky. Do tretej fázy sa zapojí veľká skupina testovaných. Sledujú sa aj raritnejšie nežiaduce účinky a presne sa stanoví schéma očkovania. Štvrtá etapa je po uvedení vakcíny na trh, keď sa vakcína sleduje naďalej.

Čo na tom trvá roky?

Klinické skúšanie je veľmi zložitý a prísne kontrolovaný proces. Ľahké nie je ani nájdenie veľkej skupiny ľudí, ktorí budú spĺňať prísne kritériá na zaradenie do výskumu. Prísne kritériá zaručujú, že nedostaneme skreslené výsledky. Dlho trvá aj samotný zber dát a ich vyhodnotenie. Treba pamätať na to, že ide o finančne veľmi nákladný proces.

Ak by bola vakcína proti novému koronavírusu k dispozícii už v roku 2021, išlo by o expresné tempo?

Áno. Na vývoji

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Povinné očkovanie

    Príroda

    Rozhovory

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie