Denník N

Kto nesie zodpovednosť za diplomovú prácu Borisa Kollára?

Návrh Igora Matoviča, aby Boris Kollár pripravil zákon proti plagiátorstvu v kvalifikačných prácach a sám určil rozsah jeho záberu, je šokujúci.

Autor je vedecký pracovník v Ústave orientalistiky SAV

Diskusia okolo diplomovej práce aktuálneho predsedu Slovenskej národnej rady zaplnila v posledných dňoch veľkú časť mediálneho priestoru. Jej autora sa zastalo viacero obhajcov vrátane slovenského premiéra. Igor Matovič v Sobotných dialógoch (27. 6. 2020) kritizoval nedokonalosť slovenského antiplagiátorského systému a zvalil naň vinu za to, že zachytil „len“ niečo vyše 24 percent plagizovaného textu.

Premiér sa vyjadril, že systém mal vyhodnotiť, či Kollárova práca „spĺňa alebo nespĺňa kritériá“. Igor Matovič si však pravdepodobne neuvedomuje, ako takýto systém funguje a čo je jeho úlohou. Výstup z tohto systému totiž nie je komplexným zhodnotením danej práce, ale len pomôckou pre školiteľa, oponenta a komisiu.

Igor Matovič sa ďalej pýta, kto nesie zodpovednosť, či „študent, alebo štátny systém, ktorý to vyhodnocuje“, a následne si odpovedá, že vina je na strane štátu a jeho systému.

Treba otvorene povedať, že premiér sa v tejto veci hlboko mýli, a opätovne zdôrazniť, že za svoju prácu zodpovedá vždy predovšetkým jej autor. To napokon uvádzajú aj predpisy danej školy, ku ktorým sa dostaneme neskôr.

Pokiaľ autor tento systém prekabáti a ukradne napríklad časti práce, ktorá je staršieho dáta a nie je zaradená do systému, nijako to nezmenšuje jeho vinu. Rovnako systém nemôže zahŕňať knihy alebo štúdie, ktoré neboli vydané elektronicky, ale len v papierovej forme. Žiadny štandardný systém nie je navyše schopný vyhodnotiť, či ide o plagiát alebo o korektné citácie. Nie je ani schopný rozhodnúť, či daný rozsah citácií je v poriadku, alebo je v rozpore s pravidlami písania kvalifikačných prác. Rozhodnutie je na školiteľovi, oponentovi či oponentoch (v prípade dizertačných prác sú traja) a komisii.

Veľká časť študentov v súčasnosti pracuje s literatúrou v cudzom jazyku, pri jej preklade do slovenčiny nijaký antiplagiátorský systém nepomôže a prípadný problém nezachytí. Aj v takom prípade zhodíme zodpovednosť na systém, ktorý by tento delikt nedokázal zachytiť?

Samotný Boris Kollár sa na tlačovej konferencii (26. júna 2020) obhajoval internými predpismi o povolenej 30-percentnej zhode. Tento argument neobstojí, pretože podstatné je, za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Komentáre

Teraz najčítanejšie