Denník N

Čo znamená nárast prípadov koronavírusu v Česku a Chorvátsku? Kto je na tom v Európe najhoršie?

Rizikové skóre podľa okresov, Česko. Zdroj – mzcr.cz

Na prvý pohľad to pôsobí ako vážna správa. V Česku v nedeľu pozitívne otestovali na nový koronavírus 305 ľudí. Je to najviac od konca marca a blíži sa to k rekordnému dennému nárastu prípadov (373), ktorý v tom čase hlásil náš západný sused.

Podiel pozitívnych prípadov na počte vykonaných testov bol v nedeľu vôbec doteraz najvyšší (skoro 17 percent).

Česká vláda aj epidemiológovia však hovoria, že v krajine nie je druhá vlna epidémie. Väčšina prípadov pochádza z Karvinska na severovýchode krajiny, kde začali vo veľkom plošne testovať baníkov v baniach OKD.

Počet nových pozitívnych prípadov na koronavírus v Česku. Zdroj – mzcr.cz

„Situácia nie je katastrofická, v celej republike je veľmi pokojná. Nárast spôsobuje najmä Moravskosliezsky kraj,“ povedal v nedeľu v Českej televízii Roman Prymula, bývalý námestník ministra zdravotníctva.

Ako dodal, o druhej vlne by sa dalo hovoriť v momente, keď by prípady pribúdali na celom území Česka.

„Tu je jasné, že opatrenia v baniach v tejto chvíli zrejme nie sú dostatočné a budú sa musieť nejakým spôsobom vylepšiť tak, aby nedochádzalo k takému šíreniu,“ povedal epidemiológ Prymula.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok hovoril aj o nezodpovedných občanoch v regióne, ktorí išli na oslavy a iné hromadné akcie, aj keď mali príznaky.

Podľa epidemiológov si treba pri posudzovaní závažnosti epidémie všímať aj inú vec:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie