Denník N

Vedci vraj dokázali existenciu posmrtného života. V skutočnosti išlo o satiru, Slováci šírili hoax

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Smrťou mozgu zaniká vedomie a zážitky z posmrtného života sú záchvevmi aktivity mozgu, vraví neurovedec z SAV.

„Nemeckí vedci dokazujú, že život po smrti existuje,“ hlása článok, ktorý vyšiel v júni na portáli somzena.sk. Od svojho vydania má stovky zdieľaní.

Článok sa odvoláva na štúdiu, ktorú podľa portálu vykonal lekár Berthold Ackermann z Technickej univerzity v Berlíne a jeho tím na skoro tisícke pacientov.

Údajne im navodili klinickú smrť a po 18 minútach ich „bez poškodenia oživili“.

Každý z pacientov si vraj pamätal na obdobie klinickej smrti a väčšina opisov posmrtného života sa zhodovala. Najviac sa spomienky týkali mimotelových zážitkov, pocitov vznášania sa, pokoja, bezpečia či prenikajúceho svetla.

Do štúdie vraj zaradili kresťanov, moslimov, židov, hinduistov aj ateistov. „Istým spôsobom sme odpovedali na jednu z najväčších otázok v histórii ľudstva,“ povedal vraj Ackermann a dodal: „Áno, život po smrti existuje a zdá sa, že sa týka každého človeka.“

Problémom je, že uvedená správa je celkom vymyslená a pred pár rokmi sa objavila na satirickej webovej stránke World News Daily Report (WNDR).

Reprofoto – somzena.sk

Kde na faktoch nezáleží

Slovenský portál somzena.sk ju skoro od slova do slova preložil a prevzal, zrejme nevediac, že ide o vymyslenú správu. Pritom sloganom zahraničného webu je „Kde na faktoch nezáleží“ a samotná stránka upozorňuje, že jej ide predovšetkým o satiru a všetky postavy v článkoch sú vymyslené.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Veda

Teraz najčítanejšie