Denník N

Internetový komik Fero Joke: Som gej a kresťan. Nehanbím sa za to

Fero Joke. Foto - Magdaléna Tomalová
Fero Joke. Foto – Magdaléna Tomalová

Otvorene hovorí o svojej homosexualite, vyhorení aj o tom, že chodí na psychoterapiu. „Nie som však žiadny veľký aktivista, Pride by som asi moderovať nešiel,“ hovorí internetový komik, ktorého na Instagrame sleduje viac ako 240-tisíc ľudí.

Keď si spomeniete, ako ste na základnej škole parodovali učiteľov, a dnes sa tým živíte, takto nejako ste si vtedy predstavovali svoju budúcu kariéru?

Vždy som sníval o tom, že budem zabávať ľudí. No dostal som sa k tomu trochu inak.

Už na základnej škole som vedel, že som homosexuál, a musel som sa s tým nejako vyrovnať. Mal som vtedy vážne problémy, pre ktoré som začal chodiť na terapiu. S terapeutom sme potom spoločne prišli na to, že humor môže byť súčasťou mojej terapie. Bol som v tom dobrý a páčilo sa mi, že som vedel upútať niečím iným ako svojou homosexualitou. V tom ťažkom období mi to naozaj veľmi pomohlo.

Pochádzate z Dolného Kubína. Keď si predstavím, že by som sa ja narodila na Orave ako lesba, asi by som odtiaľ čo najskôr utekala kade ľahšie. Ako ste to vyriešili vy?

Jasné, aj ja som musel utiecť do Bratislavy. No určite to nespôsobilo moje najbližšie okolie. Hoci som zo silne katolíckej rodiny, moji rodičia s mojou orientáciou problém paradoxne nemali. Jasné, že im to zo začiatku bolo ľúto, lebo by určite chceli, aby som raz mal deti.

Myslím si, že aj keď sa liberálne založený človek na Slovensku dozvie, že jeho dcéra alebo syn je lesba či gej, určite nevyskočí od radosti: „Yes!“ U nás je normou mať rodinu a deti. Homosexualita je stále obrovské tabu a málo sa o tom rozpráva.

Vy o tom hovoríte otvorene.

Áno. Hovorím o svojej homosexualite otvorene, snažím sa pomôcť všetkým gejom a lesbám, ale nie som žiadny veľký aktivista. Pride by som asi moderovať nešiel.

Prečo nie?

Radšej o tom budem dávať rozhovory. Verím, že aj tak môžem pomôcť, aby o tom ľudia začali hovoriť otvorenejšie. No chápem aj, keď niekto svoju homosexualitu tají. Napríklad ľudia zo šoubiznisu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie