Denník N

V nedeľu urobili len 62 testov. Prečo sa málo testuje, aj keď počet prípadov rastie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Posledný týždeň sa intenzívnejšie debatuje o možnej druhej vlne koronavírusu. Kĺzavý medián je 13, čo je najviac od konca apríla.

Už je takmer pravidlom, že v nedeľu sa na Slovensku testuje na koronavírus len pár ľudí. Poslednú júnovú nedeľu sa urobilo 62 testov, týždeň predtým menej ako 50.

V pracovných dňoch býva počet testov rádovo vyšší, v poslednom čase však stabilne klesol pod dvetisíc. A to napriek tomu, že v poslednom týždni začal stúpať počet nakazených.

„Práve teraz je čas, aby sme vyzývali ľudí, aby sa testovali, aby sme možno aj testovali náhodne. Neviem povedať presnú metodiku, ale teraz musíme testovať veľa, lebo otvárame hranice,“ vyzýval pred týždňom odchádzajúci šéf Inštitútu zdravotnej politiky, ktorý sa zúčastňoval aj konzília odborníkov, Martin Smatana.

Odvtedy sa začala zhoršovať situácia aj v krajinách, ktoré označilo Slovensko za bezpečné, vrátane Česka či Chorvátska.

Igor Matovič (OĽaNO) kritizoval bývalú vládu na čele s Petrom Pellegrinim za to, že sa robí málo testov a on sám sľuboval robiť 3-tisíc testov denne. Počas vrcholu epidémie na Slovensku ich robili laboratóriá aj viac, no odvtedy sa ich počet prepadol.

Jedným z dôvodov môže byť zrušenie povinnej karantény 10. júna. Ľudí v karanténe testovali, tých, čo mali pozitívny výsledok testu, testovali aj opakovane.

Namiesto povinnej karantény je už len povinnosť hlásiť svoj príchod z krajín, ktoré nie sú bezpečné, regionálnemu úradu zdravotníctva. Podľa aktuálnych údajov sa k 25. júnu takto prihlásilo 3 500 ľudí. Týchto ľudí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie