Denník N

Šéf Joj Grega: Kramárovo škrabkanie sa zvrhlo na mediálny lynč

Marcel Grega. Foto - TV Joj
Marcel Grega. Foto – TV Joj

Riaditeľ televízie Joj Marcel Grega sa zhrozil, keď zistil, že v relácii Inkognito odvysielali zostrih, kde sa Maroš Kramár dotýka maskérky, ktorá je k nemu otočená chrbtom. Video, ktoré kolovalo na internete, podľa neho vyzeralo ako „reklama na sexuálny harassment“.

Okamžite preto začal situáciu preverovať. Hovoril s Marošom Kramárom, maskérkou Martinou Glaser, urobil kontrolu vo vnútri televízie zameranú na sexuálne obťažovanie a o situácii sa radil aj s externými expertmi. „Oslovili sme sexuológov, súdnych znalcov, odborníkov na ochranu maloletých. Vypočul som si ich a záver znel, že sme neodvysielali niečo, čo by mohlo poškodiť vývin detí od 12 rokov,“ hovorí Grega.

Keďže maskérka Martina Glaser podľa neho trvá na tom, že nešlo o sexuálne obťažovanie, nemôže potrestať ani Maroša Kramára. Ten tak bude po dvojtýždňovej stopke na obrazovke s televíziou ďalej spolupracovať.

Čo ste si povedali, keď ste prvýkrát videli video, na ktorom sa Maroš Kramár dotýka maskérky v relácii Inkognito?

Prvýkrát som ho videl na jednom webovom portáli, nie priamo v televízii. Zhrozil som sa. Ten konkrétny čin, ktorý som videl, mi bol absolútne proti srsti. Vydesilo ma, že to odvysielala naša televízia.

Prečo?

Šesť rokov, teda odkedy som generálnym riaditeľom, sa snažíme o to, aby sme v programe nemali akékoľvek sexuálne relácie, akékoľvek sexuálne obťažovanie. Naša stratégia nedovoľuje, aby sme cez sex bulvarizovali vysielanie televízie Joj, pretože chceme byť rodinnou televíziou. Som absolútne proti sexuálnemu harassmentu, som absolútne za emancipáciu na pracovisku. Zamestnancov informujeme a vedieme k tomu, že ak budú sexuálne obťažovaní alebo budú svedkom sexuálneho obťažovania alebo diskriminácie, hneď to majú riešiť. A to sme nezaviedli po tomto incidente, takto sa firmu snažím viesť, odkedy som nastúpil. Ale treba povedať, že na portáli, kde som video videl prvý raz, bol zostrih vytrhnutý z kontextu.

Ako?

Nebol tam kontext, ktorý by mohol znižovať intenzitu sexuálneho obťažovania. Portál to vystrihol tak, že video vyzeralo ako reklama na sexuálny harassment.

V akom kontexte by bolo Kramárovo správanie v poriadku?

Ak niečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie