Denník N

Čo hovoria na Matovičov výmysel akademici? Nevedia si predstaviť, kto a ako by kontroloval státisíce prác

Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto - TASR
Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto – TASR

Univerzita Komenského i Slovenská technická univerzita pochybujú o tom, či je vôbec technicky možné nechať skontrolovať spätne staré práce svojich absolventov.

Premiér Igor Matovič a poslanecký klub OĽaNO dali úlohu ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi a ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej pripraviť zákon na preverenie všetkých záverečných školských prác. Zákon má obsahovať možnosť odobrať absolventom vysokoškolský titul.

„Boli by sme veľmi radi, aby táto úloha bola príslušnými ministrami včas a riadne splnená a nepočúvali sme celé leto len výhovorky, ako sa to nedá,“ odkázali ministrom SaS a Za ľudí poslanci OĽaNO.

Matovič: Situácia okolo Kollára je hanba, ale chcem vedieť aj kto z novinárov je čistý
Autorka: Martina Koník

Odborníci z akademického prostredia sa zhodujú, že je dobré, keď sa začne plagiátorstvo systémovo riešiť, nevedia si však predstaviť, ako by sa dali preveriť státisíce záverečných prác.

„Zdá sa mi to trochu ako manéver na presunutie pozornosti – prestaňte riešiť Kollára, začnite riešiť státisíce diplomoviek. Je to trochu ako mútenie vody,“ hovorí Renáta Hall, odborníčka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie