Denník N

V Nitre zabudli v aute dvojročné dieťa, v horúčavách zomrelo

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Dievča bolo v čiernom Volkswagene Passat celý deň. Čím je dieťa menšie, tým skôr k prehriatiu dôjde.

V Nitre dnes zomrelo iba dvojročné dievča. V aute ho zabudol jeho otec, ktorý ho mal odviezť do jaslí. Keď k dieťaťu prišli záchranári, nejavilo už známky života. V Nitre dnes vystúpili teploty až na 37 stupňov Celzia.

Dievča bolo v čiernom Volkswagene Passat celý deň, našli ho až pred treťou popoludní. Čas.sk píše, že záchranári museli ošetriť aj jeho matku, ktorá skolabovala. Nešťastie vyšetruje aj polícia.

Začne opúchať mozog

Peter Visolajský pracuje vo Fakultnej nemocnici v Nitre ako pediater. Podobný prípad na Slovensku si nepamätá.

„Aj keď sa obávam, že pri takýchto horúčavách k tomu môže dochádzať častejšie,“ povedal. Vlani bol podobný prípad v Poľsku, predtým na parkovisku v Amerike.

Keď niekto zabudne alebo nechá dieťa v aute, dieťaťu sa začne prehrievať organizmus. „Keď má nad 42 stupňov Celzia, vznikajú nenávratné zmeny na mozgu,“ hovorí Visolajský. Dochádza pritom k opuchu a smrti.

Čím je dieťa menšie, tým skôr k prehriatiu dôjde. Okrem toho hrozia popáleniny zo slnka – i najvyššieho stupňa aj s pľuzgiermi.

V horúčavách dieťa nevezte

Podľa Visolajského sa nedá povedať, aký čas ešte dieťa v aute zvládne a kedy už nastáva prehriatie.

„Záleží aj na tom, koľko predtým pilo, ako rýchlo v aute stúpa teplota.“ Už samotný pobyt dieťaťa v aute je podľa neho riziko, aj keď je vo vozidle klimatizácia. Problém majú najmä malé deti.

„Vplýva to najmä na dýchací systém a aj teplotné šoky nie sú pre organizmus dobré,“ dodal. V takejto horúčave by sa dieťa podľa neho malo prepravovať autom čo najmenej. „Je to riziko,“ hovorí.

Základné pravidlo podľa neho je: keď ide dospelý z auta, musí zobrať aj dieťa. „Lebo teplo môže u dospelého spôsobovať oneskorené reakcie a tým skôr na dieťa zabudne,“ dodal lekár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie