Denník N

U Hegera chystajú daňovú reformu, Mikloš by privítal rovnú daň, no odkazuje, že iba to nestačí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Začala sa debata o rozpočte na budúci rok a spolu s ňou je späť aj nápad vrátiť daň z príjmu na 19 alebo aj menej percent.
  • V jednom kroku by Slovensko mohlo zároveň niektoré dane zvýšiť a politicky nepríjemné prechodné obdobie si nechať zaplatiť z extra peňazí ponúkaných krajinám z EÚ. 

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) vytvoril na ministerstve pracovnú skupinu, ktorá rieši, ako naštartovať ekonomiku a akú daňovú reformu treba urobiť.

Hegerov poradca pre ekonomiku a člen pracovnej skupiny Tomáš Meravý (Za ľudí) povedal, že oprava daňového systému je dôležitá podmienka toho, aby Slovensko opäť malo vysoký ekonomický rast. Meravý vraví, že v pracovnej skupine sa snaží presadiť, aby sme sa pri zdaňovaní právnických osôb vrátili k jednotnej sadzbe 19 % (dnes je to 21 %) a aby sme zrušili množstvo výnimiek.

Minister financií sa zatiaľ nerozhodol, či sa k takému riešeniu prikloní. „Je ešte skoro hovoriť o konkrétnych opatreniach, číslach alebo sadzbách. Toto bude výsledkom podrobných prepočtov jednotlivých alternatív, ktoré práve prebiehajú. S istotou však viem povedať, že výsledkom musí byť podpora hospodárskeho rastu,“ povedal Heger.

Okrem Meravého je v užšej pracovnej skupine aj Hegerova poradkyňa Renáta Bláhová, ktorá je daňovou poradkyňou, a šéf Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara. Debata je hlavne o posune k prorastovejšiemu daňovému mixu, teda od priamych daní (daň z príjmov) k nepriamym. Základné rozhodnutie by malo padnúť ešte v lete, kedže je to dôležité pre prípravu rozpočtu štátu na budúci rok.

Čo by povedali na zníženie sadzby dane pre podnikateľov členovia vládnej koalície a odborníci?

Podpredseda pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie