Denník N

Nie je pravda, že otcovia chodia na materskú iba formálne, o deti sa naozaj starajú, hovorí analytička Dančíková

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Až 6500 otcov si za prvý polrok v roku 2019 uplatnilo nárok na materské. Na otcovskú dovolenku tak odchádza už každý štvrtý otec, ktorému sa narodí dieťa.

Vyplýva to z výskumu, ktorý urobila analytička Zuzana Dančíková pre Inštitút finančnej politiky na ministerstve financií.

Dančíková v rozhovore vyvracia mýtus, že otcovia detí chodia na materskú dovolenku len formálne, aby si rodina zvýšila príjem, no o deti sa reálne starajú matky.

„Z rozhovorov s rodičmi viem, že mnohí otcovia počas poberania materskej skutočne zostávajú doma a matky sa vracajú do práce. Otcovia tie deti prebaľujú, kŕmia ich, varia im, hrajú sa s nimi, chodia s nimi von, takže sa o ne určite starajú,“ hovorí Dančíková. Dve tretiny otcov podľa nej počas poberania materskej nepracujú a len každý štrnásty otec počas materskej zarába porovnateľnú sumu ako pred nástupom na materskú.

Počet otcov na materskej dovolenke sa každý rok prakticky zdvojnásobí. Čím to je?

Zahraničné výskumy o materských a rodičovských dovolenkách pre otcov hovoria, že otcovia na ne chodia častejšie vtedy, ak je časť týchto dovoleniek vyhradená iba pre nich. To znamená, že ak otcovia vyhradenú časť nevyužijú, rodičia o ňu prídu. Dôležité je aj to, aby počas materskej a rodičovskej dovolenky dostávali významnú časť svojho predošlého príjmu.

Sú u nás splnené obe podmienky?

Áno. Do roku 2011 u nás mohli otcovia chodiť na materskú len do ôsmich mesiacov veku dieťaťa. Od roku 2011 môžu svojich 28 týždňov materskej využiť kedykoľvek, až kým ich dieťa nedosiahne vek tri roky.

Tých 28 týždňov môže využiť len otec? Nedajú sa preniesť na matku?

Nie. Preto sa väčšine rodín finančne oplatí prestriedať sa, pretože tak získajú viac peňazí. Ak sa totiž neprestriedajú, tak po pol roku začne matka poberať už len rodičovský príspevok, ktorý je vo výške 370 eur. Materské otca by pritom bolo vo väčšine prípadov vyššie.

Zdroj – štúdia IFP

Koľko peňazí môže získať otec alebo matka na materskej?

Od roku 2011 sa materské viackrát zvyšovalo a v súčasnosti je to už 75 percent predošlého príjmu rodiča. A keďže sa nezdaňuje, vo výsledku je vo výške predošlého čistého príjmu. Najvyššie materské však môže byť najviac vo výške 1500 eur, takže časť rodičov, ktorí zarábali viac, o časť príjmu príde.

Platí to aj pre živnostníkov?

Platí. Problémom môže byť akurát to, ak si živnostníci platia minimálne odvody. Vtedy bude ich materské nízke a až tak sa im to neoplatí. Materské sa potom odvíja od výšky odvodov, ktoré platia.

Majú muži a ženy iné pravidlá pri poberaní materskej?

Vo výške materského rozdiel nie je. Hlavný rozdiel je v dĺžke poberania materského. Muži ho môžu poberať 28 týždňov a ženy 34 týždňov, pretože na materskú často nastupujú už niekoľko týždňov pred pôrodom.

Môžu otcovia na materskej pracovať?

Pravidlá pre matky a otcov sú rovnaké. Formálne je to dnes tak, že môžu pracovať, ak si zmenia zmluvu. To znamená, že ak prejdú na inú pracovnú pozíciu alebo ak prejdú k inému zamestnávateľovi. Pre živnostníkov neplatia žiadne obmedzenia, tí môžu pokračovať v práci.

Na dátach vidíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Slovensko

Teraz najčítanejšie