Denník N

Nemali veľa práv, ale jedno využívali naplno. Ako biele ženy profitovali z otrokárstva

Americkí otroci okolo roku 1850, Georgia. Foto - Wikimedia
Americkí otroci okolo roku 1850, Georgia. Foto – Wikimedia

V rokoch 1850 až 1860 tvorili ženy 40 percent vlastníkov otrokov. V žiadnej inej oblasti „podnikania“ a vlastníctva sa im tak nedarilo.

Americká debata o rasizme a otrokárstve vyvolaná vlnou demonštrácií proti policajnému násiliu voči Afroameričanom ukázala, že o tejto téme existuje pomerne veľa hlboko zakorenených mýtov. Jedným z nich je aj to, že južanské ženy sa len pasívne prizerali otrokárstvu, čo udržiavali pri živote ich manželia, bratia či otcovia.

Realita však podľa americkej historičky Stephanie E. Jones-Rogersovej, ktorá skúmala dobové dokumenty aj výpovede bývalých otrokov a otrokýň o pomeroch na plantážach či v domácnostiach plantážnikov, bola celkom iná a oveľa komplexnejšia, ako sa všeobecne verí. Ženy totiž z otrokárstva profitovali oveľa viac ako len tak, že celé roky bezplatne využívali služby čierneho personálu vo svojich domácnostiach.

Jones-Rogersová o svojich zisteniach napísala knihu, ktorá vyšla minulý rok, ale do širšej pozornosti sa dostala vďaka súčasnej debate.

Postavenie bielych žien v amerických južanských štátoch pred občianskou vojnou (1861 – 1865) odrážalo vtedajšie názory o správnom usporiadaní sveta. Nemohli voliť ani zastávať žiadne funkcie či vykonávať väčšinu povolaní. Spoločnosť ich videla ako slabé, nežné, často nerozumné, hodné ochrany a hýčkania. Keď sa vydali, ich majetok sa prakticky stal majetkom ich manžela.

Otrok ako dar

Boli také, čo proti tomu bojovali a chceli ekonomickú nezávislosť. A tak si vymohli predmanželské zmluvy. Tieto ženy boli síce poslušnými manželkami, ale zároveň aj tvrdými obchodníčkami, ktoré chránili svoje záujmy.

Je zrejmé, že mužom sa to nepáčilo. Existovala však jedna oblasť, kde ženám nechali voľnú ruku – vlastníctvo otrokov. Jones-Rogersová píše, že majetné južanské rodiny svoje dcéry

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie