Denník N

Súd s Majským pre tunelovanie nebankoviek museli opäť odročiť, pretože do termínu pojednávania nevyzdravel

Jozef Majský. Foto – TASR
Jozef Majský. Foto – TASR

Majský čaká v nemocnici v českom Šumperku na rozhodnutie českých súdov o jeho vydaní na Slovensko. Ďalší termín trestného konania voči nemu stanovil slovenský súd na 29. júla.

Sú to stále tie isté náhody – zakaždým, keď sa vytýči pojednávanie, obžalovanému Jozefovi Majskému sa náhle zhorší zdravotný stav. Za 16 rokov, čo trvá súdny proces vo veci tunelovania nebankových subjektov BMG a Horizont, už bolo toľko obštrukcií, že prokurátor Ján Šanta si ani nepamätá, koľkokrát sa prípad odročil.

Majský je obžalovaný v kauze tunelovania nebankových subjektov, ktorá vyvrcholila pred 18 rokmi. Keď ich pobočky zavreli a bolo jasné, že ich klienti prišli o svoje vklady, podľa obžaloby vybrali Majského ľudia z účtov zvyšných 1,3 milióna eur a priniesli mu ich v kufríkoch.

Pojednávať v prípade sa malo aj v stredu 1. júla. Senát sudkyne Aleny Šiškovej rozhodol, že prerušený súd s Majským bude pokračovať, a ako začiatok obnoveného konania určil prvý júlový deň.

Opäť však zasiahla náhoda. Krátko po tom, čo sa obžalovaná strana dozvedela o obnovení procesu, obžalovanému sa zhoršil zdravotný stav, a to až do takej miery, že ho museli hospitalizovať v českom Šumperku. V nemocnici je doteraz.

Zastihli ho v nemocnici

Po pár dňoch ho na nemocničnom lôžku zastihli českí policajti. Majského zadržali na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, o ktorom tiež rozhodol Šiškovej senát už 15. júna. Majský sa však bráni nielen svojou neprítomnosťou – jeho advokát Peter Filip označil konanie za nezákonné a v tomto duchu podal ústavnú sťažnosť.

Okrem toho Filip opakovanie presviedča súd o zlom zdravotnom stave svojho klienta a hovorí o ňom ako o „74-ročnom starom, chorom mužovi“. Keď prokurátor Ján Šanta otvorene rozpráva o účelovosti Majského hospitalizácie a iných zdravotných prekážok, advokát Filip reaguje pokorným vysvetľovaním, že on si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jozef Majský

Slovensko

Teraz najčítanejšie