Denník N

Stavebná suť nemusí ísť na skládku, v Novej Cvernovke z nej robia park. Je to ekologickejšie a aj lacnejšie

Architekt Juraj Hariš. Foto N - Vladimír Šimíček
Architekt Juraj Hariš. Foto N – Vladimír Šimíček

„Toto je budúcnosť, k tomuto sa musíme vrátiť,“ hovorí architekt Juraj Hariš.

Na sebe má pršiplášť, vysoké topánky, v rukách lopatu a napriek lejaku spolu s Lukášom Radošovským a ďalšími pracujú. Nechcú prísť ani o deň. V areáli bratislavskej Novej Cvernovky totiž vytvárajú čosi, čomu uveríte asi až vtedy, keď to uvidíte naživo – napríklad už tento piatok, keď otvárajú program Leto pod Palmou.

Ešte sú len v polovici práce, no už teraz je ten pohľad fascinujúci. Viac ako tisíc ton stavebnej sute, ktorá tu vznikla po rekonštrukcii školy na ateliéry, prevádzky a kultúrne centrum, je vytriedená a podrvená. Z odpadu vznikol materiál. A z toho materiálu vzniká park.

„Neznášam slová neviem, nepoznám, nedá sa, nemáme. Skrátka sa vezmem, idem a robím. Aj preto sme sa rozhodli, že aspoň časť budúceho parku urobíme, aby bolo vidno výsledok,“ hovorí Juraj Hariš.

Tu bolo tisíc ton stavebnej sute. Dnes je z nej nový materiál. Foto N – Vladimír Šimíček
Hlavný tím prác na recyklácii a regenerácii stavebnej sute: Braňo Čavoj a architekti Lukáš Radošovský a Juraj Hariš. Foto N – Vladimír Šimíček
Na tomto mieste bude už v piatok hotová pochôdzna plocha zo suťomlatu, kde bude počas leta kultúrny program Leto pod Palmou. Foto N – Vladimír Šimíček
Celé zvýraznené územie v areáli Novej Cvernovky prejde postupne revitalizáciou a stane sa z neho verejne dostupný park, časť plochy pri terase kultúrneho centra, na ktorej sa práve pracuje, bude mať polo-verejný charakter s otváracími hodinami. Návrh vypracovali architekti 2021 + LABAK. Vznik parku môžete podporiť finančne.

Z kopy problémov sa stala kopa príležitostí

Nedá sa povedať, že by to bol premyslený zámer, ako naložiť so suťou, od samého začiatku. Minimálne nie u väčšiny členov Nadácie Cvernovka či nájomcov ateliérov.

„Už samotná rekonštrukcia budovy bola komplikovaná. Vyjadrovalo sa k nej množstvo ľudí. My sme potrebovali hlavne to, aby sa ateliéry nasťahovali čo najskôr, aby sme mohli začať splácať úvery. Už vtedy za nami neustále chodil Juraj, ktorý nám opakoval, že sa musíme zamýšľať aj nad odpadom,“ hovorí Braňo Čavoj z Nadácie Cvernovka.

Uznáva, že v tom momente to bral ako ďalšiu komplikáciu. Na dvore im síce rástla obrovská kopa stavebnej sute, no predstava, že ešte aj s ňou majú niečo robiť, bola skrátka za hranicami ich vtedajších kapacít a aj skúseností.

Stavebnú suť však zo zákona nemôžete len tak skladovať na pozemku, ani keď je váš. Vyrátali teda, koľko by ich stál odvoz sute na skládku, čo je štandardné riešenie. Suma 50-tisíc eur

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie