Denník N

Nobelista Churchill a boritelia sôch

Protestujúci stoja na soche bývalého premiéra Winstona Churchilla počas demonštrácie proti smrti Georgea Floyda. Foto - TASR/AP
Protestujúci stoja na soche bývalého premiéra Winstona Churchilla počas demonštrácie proti smrti Georgea Floyda. Foto – TASR/AP

Označovať Churchilla za fašistu je hlúposť, ale premýšľať sa o ňom dá.

Autor je psychiater

V roku 1965 som ako trinásťročný vyhral spartakiádnu súťaž v zdatnosti v štvorboji a za odmenu som vycestoval na štyri týždne do Veľkej Británie. Navštívil som mnoho zaujímavých miest, no trinásťročnému faganovi dejisko bitky pri Hastingse či zbombardovaná katedrála v Coventry veľa nehovorili. Churchillov čerstvý hrob v Bladone som si však zapamätal, lebo o Churchillovi som doma veľa počul.

Podľa môjho otca bol jedným z najväčších politikov 20. storočia, no strýko ho preklínal, lebo nás na papierovom obrúsku predal Stalinovi. Prekvapilo ma, že taký veľký človek má taký jednoduchý hrob. Podobné hroby som videl aj na šahanskom cintoríne.

O niekoľko dní som vo Westminsterskom opátstve zistil, že nie každý je taký skromný ako Churchill. Sochy v Poets‘ Corner a náhrobky veľkých britských vynálezcov ma skutočne ohromili. No boli tam aj sochy, ktoré boli postavené na pamiatku mne neznámych britských vojakov, kniežat a grófov. Na podstavci sôch stálo, aké hrdinstvá daná osoba vykonala. Na jednom bolo napísané, že to bol on, kto dobyl Egypt, druhý sa preslávil v Indii a tretí bol taký veľký dobyvateľ, že po ňom pomenovali celú krajinu.

A dobývanie sa rovná prelievanie krvi. Istý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie