Denník N

Ste kolosálni hlupáci, odkázal fyzik konšpirátorom o pristátí na Mesiaci

20. júl 1969, astronaut Buzz Aldrin na Mesiaci. Foto – AP/NASA
20. júl 1969, astronaut Buzz Aldrin na Mesiaci. Foto – AP/NASA

Ukazuje sa, že konšpirátori veria aj teóriám, ktoré sa vzájomne vylučujú – spája ich nedôvera k autorite, napríklad k Spojeným štátom, NASA či iným.

Tento týždeň sme oslávili 46 rokov od pristátia na Mesiaci. Americkí astronauti Neil Armstrong and Buzz Aldrin boli prvými ľuďmi, ktorí na ňom kedy boli.

Na jeho povrchu strávili menej ako 24 hodín a za ten čas nazbierali vyše 20 kilogramov lunárneho materiálu, ktorý priniesli na Zem. Neil Armstrong vtedy povedal slávnu vetu: „Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo.“

Mnohí ľudia sa však stále domnievajú, že Američania na Mesiaci neboli. Fyzik Brian Cox z univerzity v Manchesteri to už nevydržal a konšpirátorom na sociálnej sieti odkázal:

„Ako som povedal už predtým, a poviem to znovu – ak si myslíte, že Apollo 11 na Mesiaci nepristálo, ste kolosálny hlupák a mali by ste si dať vymeniť mozog za nový.“

Fešák a rocker

Brian Cox je v našom prostredí pomerne neznámy, ale v Británii patrí medzi najvplyvnejších intelektuálov. Na Twitteri ho sleduje viac ako 1,6 milióna ľudí.

Momentálne ho môžete poznať vďaka relácii na BBC s názvom The Infinite Monkey Cage, kde v neformálnej atmosfére propaguje vedu.

Na svojom blogu Massive Error charakterizoval filozof Filip Tvrdý Coxa takto: „Fešák s doktorátom z časticovej fyziky a vizážou rockovej hviezdy, ktorý hral na klávesy v skupine D:Ream v časoch jej najväčšieho hitu ‚Things Can Only Get Better‘, pracoval ako vedecký poradca na Boylovom filme Sunshine a dnes je jedným z popredných predstaviteľov experimentu Atlas na časticovom urýchľovači LHC.“

TedTalk Briana Coxa. Zdroj – YouTube

Astronaut Buzz Aldrin na Coxov tweet zareagoval takto: „Brian Cox je naozaj múdry chlapík. Okrem toho by nás Rusi už dávno odhalili, ak by sme (na Mesiaci) nepristáli.“

Z konšpiračných teórií patrí tá, že Američania na Mesiaci neboli, k najobľúbenejším. Ide o takú príšernú sériu nezmyslov, pred ktorou sa dá brániť zrejme jedine vtipmi.

Spája ich nedôvera k autoritám

O myšlienkovom zázemí konšpirátorov publikoval v roku 2012 vskutku pôvabný článok Michael Wood z univerzity v Kente a jeho tím. Ukázali v ňom, že ľudia, ktorí verili jednej z konšpiračných teórií, napríklad že Američania 2. mája 2011 Usámu bin Ládina v Pakistane nezabili, lebo bol v tom čase už dávno mŕtvy, mali zároveň tendenciu veriť v konšpiračné teórie, podľa ktorých sa bin Ládina Američanom zabiť nepodarilo a on je naďalej – skrytý niekde v horách – nažive. Lenže bin Ládin nemôže zároveň žiť aj nežiť; samozrejme, ak nie je Schrödingerovou mačkou.

Čo z toho vyplýva? Zdá sa, že konšpirátorom je vlastne jedno, v aké nezmysly veria, pretože ich spája niečo hlbšie, v tomto prípade odpor k autoritám. Spojené štáty sú takýmto symbolom moci a autoritou, a ak máte tendenciu nedôverovať im, jednoducho popriete všetko, na čom participujú, ergo „na Mesiaci nikdy, ale nikdy neboli“. A tak donekonečna.

Konšpiračné teórie sú vlastne formou pseudonáboženstva: ignorujú fakty a vytvárajú emocionálne uspokojujúci príbeh o svete, v ktorom – ak máte nedôveru k autoritám – je predsa jasné, že „vlády nás práškujú“ (chemtrails), „Židia a ilumináti ovládajú“, „farmaceutické firmy kŕmia jedmi“ a „Američania nikdy, ale nikdy na Mesiaci nepristáli“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prvé pristátie na Mesiaci

Veda

Teraz najčítanejšie