Denník N

Gymnastku sexuálne napadol aj pred jej matkou, ukazuje dokument o lekárovi Nassarovi

Bývalý lekár amerických gymnastiek Larry Nassar. Foto - TASR/AP
Bývalý lekár amerických gymnastiek Larry Nassar. Foto – TASR/AP

Nassar dievčatami manipuloval, získaval si ich dôveru a ony verili, že jeho dotyky vrátane vkladania prstov do vagíny sú pre ich dobro.

Keď sa bývalá gymnastka Rachael Denhollanderová po prvý raz stretla so sexuálnym predátorom Larrym Nassarom, mala len pätnásť rokov. Bolel ju chrbát a zápästia a mama ju vzala za Nassarom na kliniku športovej medicíny.

„Chcel robiť myofasciálnu terapiu, o ktorej som vedela, že existuje. Pravou rukou ju skutočne robil a ľavou ma pod uterákom sexuálne napadol. Myslela som si, že mama vidí, čo robí, ale postavil sa medzi nás a ľavú ruku si úmyselne zakrýval,“ opisuje Denhollanderová v novom dokumente Netflixu Athlete A.

„Časom to eskalovalo. Postupne začal s análnou penetráciou. Na jednom z posledných sedení mi rozopol podprsenku, siahol pod tričko a začal masírovať prsia,“ hovorí bývalá gymnastka.

Nassar 29 rokov pracoval ako tímový lekár amerických gymnastiek a sexuálne zneužil stovky dievčat a mladých žien. Pri vyšetreniach im do vagíny vkladal prsty a vysvetľoval, že ide o intravaginálne cvičenia.

Dokument v réžii Bonni Cohenovej a Jona Shenka nazerá na najväčší sexuálny škandál amerického športu zo širšej perspektívy. Opisuje, ako sa niečo také mohlo dlhodobo diať, čo s tým má komunistické Rumunsko a prečo obete zneužívania Nassarovi dôverovali.

Dobrák, ktorý nosil sladkosti

Nassar bol totiž iba časťou toxického prostredia – továrne na zlaté medaily, ktorá sa nachádzala na ranči neďaleko Huntsville v Texase. Dokument upriamuje pozornosť na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie