Denník N

Život je krátka oslava, ktorú si treba užiť. Jana Bodnárová vzdala hold maliarke Paule Modersohn-Beckerovej

Foto - Paula Modersohn-Becker, Aspekt, LIC
Foto – Paula Modersohn-Becker, Aspekt, LIC

Pohľad do nekompromisného života umelkyne ukazuje, či sa za sto rokov v spoločnosti niečo zmenilo.

Maľovala seba nahú. V tehotenstve. Maľovala malé deti, dorastajúce dievčatá, starých ľudí. Veľké oči, vysoké čelá, mäsité ústa – žiadna ľúbivosť. Paule Modersohn-Beckerovej (1876-1907) nešlo o verné zachytenie podoby človeka, ale o výraz. Nemaľovala podobizne, ale expresívne obrazy. Za krátky život ich stihla vytvoriť sedemsto.

Autorka Jana Bodnárová robí vo svojej knihe Koža (Aspekt, 2019) nemeckej maliarke poklonu. Rovnako ako ona sa pritom neuspokojuje s konvenčným prerozprávaním života umelkyne. Bodnárovej literárny „hommage“ pre búrliváčku prelomu 19. a 20. storočia figuruje v desiatke tohtoročnej ceny Anasoft litera.

Nekompromisne

„Ja som ja a dúfam, že budem ja viac a viac!“ V tomto programovom zvolaní z listu básnikovi Rilkemu je zachytené všetko. Paula Beckerová stelesňuje obraz ženy, prahnúcej po sebaurčení, bojujúcej so spoločenskými zábranami, predsudkami a klišé.

Rozhodne sa byť maliarkou, nekompromisne kráča za cieľom, zbavuje sa očakávaní okolia na „normálny“ život ženy, na rodinu a predurčené spoločenské zaradenie. Aj v umeleckom výraze pláva proti prúdu, nasáva avantgardu, odmieta vychodené cesty.

Snaží sa presadiť v mužmi dominovanej sfére umenia, prehĺta zdrvujúcu kritiku, žije v tieni svoho muža – maliara Otta Modersohna, ktorý je na výslní. Jej dielo ostáva v ústraní, na svetlo sa dostáva až po jej smrti. Zomiera len ako 31-ročná, posledné slovo je: „Škoda“. Škoda, že som to nepotiahla ešte trochu ďalej.

Inšpirujúci život

Život je krátka oslava, ktorú si treba užiť. U Pauly Modersohn-Beckerovej to platilo doslova. Nečudo, že jej zdravo pankáčsky prístup k životu i tvorbe, tá smršť udalostí a umeleckej produkcie v krátkom živote,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie