Denník N

Krízu využili na rozšírenie biznisu. BDO pridáva do portfólia aj právne služby

Managing partner BDO Peter Gunda.
Managing partner BDO Peter Gunda.

Hoci majú mnohé firmy z dopadov korona krízy obavy a biznis skôr „osekávajú“, audítorsko-poradenská spoločnosť BDO zvolila opačnú taktiku – svoj biznis rozšírila. Prostredníctvom strategickej dohody s advokátskou kanceláriou NEXUS zakladá od 1. júla vlastnú právnu divíziu s názvom BDO Legal. Prečo sa spoločnosť rozhodla pre rozširovanie práve teraz, čo to bude pre klientov oboch firiem znamenať a aké zmeny v odvetví vplyvom korona krízy očakávať, odpovedajú managing partner BDO Peter Gunda a partner NEXUS Peter Káčer.

Korona kríza je pre mnohé firmy veľkým strašiakom, hlavne preto, že stále nikto presne nevie, aké bude mať dopady na ekonomiku. Prečo ste sa rozhodli pre rozšírenie podnikania práve teraz?

Peter Gunda: BDO má dlhodobú stratégiu rastu, a to nielen organického, ale aj prostredníctvom akvizícií. Korona kríza naše plány len urýchlila. Svet už nikdy nebude taký, aký sme ho poznali pred krízou. To, čo sa zmenilo najviac je dynamika. Klienti očakávajú, že budeme reagovať ďaleko rýchlejšie a efektívnejšie. Očakávajú od nás efektívne a komplexné riešenia, ku ktorým smerujeme dlhodobo.

Mnohé firmy zvolili vyčkávaciu taktiku. Čakajú, ako sa kríza dotkne ich odvetvia. Nie je váš prístup, teda rozširovanie, príliš veľkým rizikom?

Peter Gunda: Ja si to nemyslím, práve naopak. Dnes nie je čas vyčkávať, treba reagovať veľmi rýchlo. Domnievam sa, že na veľkosti záleží – len veľkí hráči si budú môcť dovoliť investovať, či už do technológií v rámci digitalizácie, ktorá sa počas krízy ukázala ako absolútna nevyhnutnosť pre všetky spoločnosti, alebo do špecializovaných tímov. A práve tieto investície budú pre budúci rast kľúčové.

Navyše, svet bude čoraz globálnejší, keďže si ľudia počas korona krízy uvedomili, že sa veci dajú robiť aj inak ako len fyzicky z kancelárie. Biznis dnes nepozná hranice. Aj naši klienti čoraz viac pôsobia medzinárodne a očakávajú veľmi špecializované odpovede na svoje problémy. Na to, aby sme mohli zamestnávať špecialistov a odborníkov na každú jednu oblasť však potrebujeme kritickú masu klientov. Tých získame iba komplexnými a efektívnymi službami.

Čo si od spojenia spoločností sľubujete?

Peter Gunda: Predovšetkým efektívne poskytovanie služieb od A až po Z. Doposiaľ sme transakcie tvorili a kreovali, teraz ich budeme môcť aj implementovať. Oblasť implementácie sme doteraz riešili so spolupracujúcimi právnickými kanceláriami, nikdy sme nemali právne oddelenie „in house“. Spojením so spoločnosťou NEXUS a vytvorením BDO Legal už naši klienti nebudú musieť riešiť tú istú vec s dvoma tímami, ale budú mať všetko pod jednou strechou.

Peter Káčer: Súhlasím, aj my v NEXUS-e vidíme, že právne otázky a problémy našich klientov majú presah, a to nielen do daňovej oblasti, ale aj do consultingu a širšieho poradenstva. Spojenie s BDO nám zaručuje možnosť dosiahnuť komplexnosť poradenstva a vytvoriť tímy, ktoré sa budú vedieť navzájom inšpirovať a, predovšetkým, klientovi poskytnú čo najefektívnejšie a najrýchlejšie riešenie.

Partner spoločnosti NEXUS Peter Káčer.

Mení sa niečo pre vašich stávajúcich klientov?

Peter Gunda: Čo sa týka rozsahu služieb, tak ten bude väčší. Čo sa týka spôsobu komunikácie, na ktorú boli doposiaľ zvyknutí, tak tam sa nemení nič. Dopady teda budú naozaj iba pozitívne, a tu by som opäť podčiarkol najmä efektivitu. Napríklad požiadavky regulátorov na daňových aj právnych poradcov sa z roka na rok zvyšujú. To, že klienti nebudú musieť tieto otázky riešiť s dvoma separátnymi tímami, im výrazne ušetrí čas a zjednoduší celú procedúru.

Peter Káčer: Naši súčasní klienti často riešia svoje podnikanie s presahom na zahraničie. Spojením s BDO im budeme pripravení poskytovať kvalitné a rýchle poradenstvo s celosvetovým presahom.

Aké zmeny očakávate v audítorsko-poradenských a právnych službách v „pokoronovom“ období?

Peter Gunda: Domnievam sa, že v rámci digitalizácie bude ešte väčší tlak na rýchlosť, dynamiku, ale aj presnosť služieb v oblasti auditu. Už dnes sa dá veľa vecí auditovať prostredníctvom výpočtovej techniky a bude to len narastať. Klienti budú súčasne očakávať aj tzv. digitálny „Customer Service Experience“ tak, ako ho poznajú z iných druhov služieb, teda napríklad instantnú odpoveď do niekoľkých minút.

Súčasne je podľa mňa potrebné, aby sme neboli len akýmsi strašiakom či nutným zlom pre firmy, ale ich partnerom a pomocníkom pri kreovaní ich biznisu. Týmto smerom by sa mali uberať služby uspôsobené novej dobe.

Peter Káčer: Naše služby budú zamerané určite aj na záchranu, prípadne stabilizáciu, podnikania našich klientov. Očakávame však aj klientov, ktorí využijú krízu ako príležitosť na to, aby vykonali akvizíciu alebo rozšírili svoje portfólio o iné smery podnikania, v ktorých vidia budúcnosť. Firmy budú požadovať hlavne efektívne, komplexné a rýchle poradenstvo, dosahujúce parametre takmer „online“ poradenstva. A to všetko za primeranú cenu, pričom predpokladáme, že pri rutinnom type poradenstva bude dochádzať k automatizácií a cena takýchto poradenských služieb bude klesať. Naopak pri poradenstve s pridanou hodnotou a ušitom klientovi na mieru bude jeho cena stúpať.

Managing partner BDO Peter Gunda.

Keď sa vrátime k vašej synergii, poradili by ste podobnú taktiku aj ďalším firmám? Je práve toto cesta ako zvládnuť dopady epidémie?

Peter Gunda: Určite áno. Posledná vec, na ktorú by sa firmy mali spoliehať, sú vládne opatrenia. To nie je cesta. Tak isto nie je cesta vyčkávať. Hospodárska kríza Slovensko ešte len čaká, tretí až štvrtý kvartál tohto roka budú zrejme najkritickejšie. Znamená to, že dnes je ten správny čas, aby sa firmy pozerali po nových biznis príležitostiach, ktorých bude na trhu strašne veľa. Či už vo forme akvizícií, alebo posilnenia častí biznisu, ktoré sú najviac životaschopné. Okrem podnikov vo výpredaji bude veľa príležitostí aj na trhu práce. Pribudne množstvo kvalitných ľudí, čo sú pre firmy opäť ďalšie príležitosti.

Peter Káčer: Súhlasím. Spájanie a synergia s inou spoločnosťou je navyše aj príležitosťou na úsporu nákladov, ktoré by inak vznikali obom subjektom. Súvisí to aj s veľkosťou – čím je podnik väčší, tým vie určité fixné náklady riešiť efektívnejšie. Usporené peniaze môže následne investovať do inovácií, ktoré sú a budú stále nevyhnutnejšie na ďalší rozvoj.

V BDO ste sa rozhodli presťahovať sa do nových priestorov. Nie je to v tomto neistom období riskantné?

Peter Gunda: Ak sa má niečo diať, má sa to diať práve teraz. Kríza je pre nás jednoznačne príležitosť na zmenu a my na ňu chceme byť pripravení. Ľudia sú súčasne naše jediné a hlavné aktívum. Ak chceme, aby podávali stopercentný výkon, musíme im poskytnúť stopercentné pracovné podmienky.

Sťahovanie sme súčasne využili ako príležitosť na prispôsobenie sa novým požiadavkám na trhu práce. Ak by ste sa k nám prišli pozrieť, videli by ste, že to nie je klasická kancelária plná účtovníkov či právnikov za pracovnými stolmi. Je to skôr priestor, ktorý podporuje kolaboráciu.

Čo to znamená?

Peter Gunda: Máme tu veľa tzv. „focus roomov“, teda priestorov, v ktorých vedia ľudia pracovať v rámci menších tímov. Je tu menej klasického open space priestoru, kde by boli stoly nasekané jeden vedľa druhého. Zriadili sme tiež „idea lab“, teda miesto na kreovanie nových nápadov. Nikto z našich ľudí nemá pridelený konkrétny stôl, čiže pokiaľ chcú, môžu pracovať z domu a pokiaľ chcú spoločnosť, môžu pracovať odtiaľto z kancelárie. Nové priestory sme teda vytvorili tak, aby tu bolo čo najviac miesta na stretávanie sa a kolaboráciu, či už našich zamestnancov medzi sebou, alebo s klientami.

Nové priestory spoločnosti BDO v budove Eurovea na Pribinovej 10 v Bratislave.

BDO je piatou najväčšou audítorsko-poradenskou spoločnosťou na svete a je etablovaná v 167 krajinách. Na slovenskom trhu pôsobí BDO bezmála 30 rokov. Audítorské, daňové a poradenské služby tu poskytuje množstvu renomovaných firiem a spoločností.

Advokátska kancelária NEXUS predstavuje tím právnikov s overenými skúsenosťami, pričom jej partneri i väčšina zamestnancov pochádza z advokátskej kancelárie založenej z právneho oddelenia prestížnej poradenskej spoločnosti patriacej do „veľkej štvorky“.

Nová právna divízia BDO vzniká prijatím NEXUS-u za členskú spoločnosť BDO a bude disponovať tímom pozostávajúcim z 20-tich zamestnancov, z toho je 17 vysoko kvalifikovaných advokátov a právnikov. Aj vďaka dohode s BDO sa bezprostredne po svojom vzniku zaradí medzi najväčšie právnické firmy na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie