Denník N

Žila s deťmi v pivnici, muža poslala do väzenia, dnes vzdeláva rómske ženy a vo svojom dome už hostila aj prezidentku (+ video)

Alexandra Giňová. Foto N - Monika Kompaníková
Alexandra Giňová. Foto N – Monika Kompaníková

Má hypotéku, malý domček s ústredným kúrením, dve dcéry, stálu prácu a vodičský preukaz. Ako omama sa venuje vzdelávaniu žien a o svojich skúsenostiach hovorila na TEDxBratislava a rôznych konferenciách. Hovorí, že piatky má vyhradené na rozhovory a stretnutia, a naozaj sa u nej striedajú návštevy – novinári, vedci z Oxfordu, mentorky z občianskeho združenia Cesta von, ale najmä miestne mamičky s deťmi. Doma ju navštívila aj prezidentka. 

Jej domovom je jedna z najväčších rómskych osád na Slovensku – Zborov. Kým sa Alexandra Giňová stala vzorom pre ďalšie zborovské ženy a začali ju rešpektovať aj starší Rómovia, aj majorita, žila s ťažko chorým synom a dcérami v pivnici. Manžela sama poslala do väzenia a vzhľadom na ťažké životné podmienky si chcela vziať život.

Keď ste chodili v Zborove do základnej školy, boli tam len zmiešané triedy, kde boli deti z osady aj majorita. Bolo to tak lepšie ako teraz, keď sú tam triedy čisto rómske?

Zmiešané triedy boli najlepšie, čo mohlo byť, aj keď mi spolužiaci od začiatku hovorili, že som špinavá cigánka. Mňa to však nakoplo. Bola som typ dieťaťa, ktoré sa rado učí, nemala som rada prestávky, nechápala som, prečo deti behajú po chodbách. Nikdy kvôli mne neboli rodičia v škole, doteraz ma staršie učiteľky chvália. V Bardejove som študovala na strednej škole odbor pekár, no v poslednom ročníku som mesiac ležala na Kramároch po operácii. Aj tak som sa na záverečné skúšky pripravila a povedala som si, že či ich urobím, alebo nie, to je jedno, ale pokúsim sa o to, len nech mi dajú šancu.

Dostali ste ju? 

Za vymeškané hodiny ma na skúšku nepustili, a ak som chcela maturitu, musela som opakovať ročník. Ja som mala osemnásť rokov a už sa mi nechcelo ďalší rok chodiť do školy. To bola najväčšia chyba v mojom živote.

Nechcete to ešte skúsiť? 

Teraz nastupujem do tretieho ročníka, potom maturita a potom chcem ísť na vysokú školu, na pedagogiku s nejakým špecifickým zameraním, lebo pracujem s deťmi ako omama. To, čo robím s deťmi, ma zaujíma, mám veľa skúseností aj vedomostí, ale nemám papier a tie tri roky v škole nič neznamenajú.

Pracujete pre občianske združenie Cesta von ako omama, teda učíte iné ženy v osade, ako rozvíjať schopnosti ich najmenších detí. Čo vedia o vývoji detí rómske ženy? 

O stimulácii, kognitívnych schopnostiach a podnetoch vôbec netušia, tak ako som ja nič netušila predtým, ako som bola na školeniach a začala pracovať ako omama. Nevedela som, ako funguje detský mozog do troch rokov, čo všetko si dokáže zapamätať. Nevedela som, že keď budem na malé dieťa hovoriť a čítať mu, čím viac slov bude počuť, tým viac si toho zapamätá a vytvorí si slovnú zásobu. Keď som to počula, bola som prekvapená. S kolegyňami sme cítili až krivdu – prečo nám to nikto doteraz nepovedal? To až teraz sa na to prišlo? Ak vedeli, že to takto funguje, prečo nám to nepovedali? Aký mali dôvod? Aby sme boli naďalej tí hlúpi?

Video: Pochvala a úspech prvýkrát v živote. Omamy pomáhajú najmenším deťom uspieť. (autori: Juraj Čokyna, Martina Koník)

Je rozdiel medzi deťmi z osady a z mesta? 

Deti, ktoré vyrastajú v osade, chodia s otcami do lesa, vedia narúbať drevo, majú precvičenú koordináciu ruka – oko; veď keď idú štiepať drevo, tak musia zamerať, aby netrafili sekerou do ruky. Sú schopné robiť veci, ktoré biely dospelák nevie robiť – narezať, porúbať, ťahať za sebou drevo, loziť po stromoch. Hrubá motorika je u nich viac vyvinutá ako jemná motorika a kognitívne schopnosti. Deti, ktoré bývajú v meste, majú pohodlie, majú radiátor, nie sú v hrubej motorike také zručné. Mestské deti spadnú aj na rovnej ceste, ale vedia čítať, kresliť, majú hygienické návyky. Čo sa týka vzdelania, rómske dieťa nemá rovnakú štartovaciu čiaru.

Ako reagovali rodičia, keď ste začali s deťmi pracovať? 

Romáci nechceli ani uveriť tomu, že ich dvojročné dieťa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie