Denník N

Kollár a Matovič vravia, že Danko odpísal celú prácu od študentky, to sa pre utajovaný doklad nedá preukázať

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf parlamentu a premiér tvrdia, že Boris Kollár nie je ako Andrej Danko, lebo predseda SNS ukradol celú prácu študentky. Univerzita Komenského však stále tají kľúčový doklad, ktorý to môže potvrdiť alebo vyvrátiť. Škola teraz dáva nový sľub.

„Kľúčové je to, že Andrej Danko prišiel do knižnice, zobral si diplomovú prácu inej študentky a hajzlík sa nehanbil odpísať ešte aj názov tej diplomovej práce. Ukradol komplet celú prácu s plným vedomím, že kradne cudzie dielo,“ vravel v pondelok premiér Igor Matovič (OĽaNO) na obranu Borisa Kollára, ktorý čelí plagiátorskej kauze.

Z koalície už iba Matovičovo OĽaNO nepožaduje odchod Kollára z postu šéfa parlamentu. Strany SaS a Za ľudí trvajú na tom, že má skončiť, pretože podvádzal ako Danko a je jedno, či ukradol iba niektoré alebo všetky strany diplomovky.

Kollár odmieta odstúpiť a používa pritom rovnakú rétoriku ako Matovič. Už minulý týždeň v utorok, keď jeho škandál s magisterským titulom zo Skalice vypukol, predseda Sme rodina odmietal prirovnanie k Dankovi, lebo uňho „sa ukázalo, že to celé odpísal od nejakého študenta“.

Kollár: Kľudne odídeme zo všetkých stoličiek v koalícii, vydierať sa nenecháme
Autorka: Michaela Barcíková

Takýto podvod s cudzou prácou sa však doposiaľ nepodarilo Dankovi preukázať. Existuje podozrenie, že sa v roku 2000 stal doktorom práv na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici vďaka rigoróznej práci, ktorú celú odkopíroval od absolventky bratislavského práva Emílie Shakkour. Odhaleniu, či to tak skutočne spravil, bránia dve veci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Boris Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie