Denník N

Väčšina Rusov odmietla pomôcť vlastnej krajine

Rusko zbohatlo na dobrých cenách surovín, ale pod Putinom je to napriek tomu zaostávajúca krajina.

Vladimir Putin môže teoreticky Rusku vládnuť až do roku 2036. Pred včera schválenou zmenou ústavy by musel z funkcie prezidenta odísť už o štyri roky. Cári však v Kremli zvyčajne končia smrťou, nie uplynutím funkčného obdobia. Už 67-ročný Putin má teraz reálnu šancu, že túto tradíciu dodrží.

Sen mu umožnilo splniť 78 percent hlasujúcich, ktorí vo vládou zorchestrovanom plebiscite rozhodovali o desiatkach zmien. Keďže účasť bola 65 percent, Putin opäť potvrdil, že ho väčšina Rusov podporuje. Nemá to však nič spoločné s demokraciou, pretože mnohí z nich sa rozhodujú len na základe propagandy, ktorou rozľahlú krajinu kŕmia štátne médiá. Prokremeľskí fanúšikovia napriek tomu budú presviedčať, že čerstvá oslava demokracie sa podarila a Rusko je na ceste k večnej sláve.

Pravdou však je, že sa vydalo za ďalším zaostávaním. Nejde len o to, že si Rusi dali podľa slovenského vzoru do ústavy vetu, že manželstvo sa týka iba muža a ženy. Alebo že ústava po novom stanovuje občanom brániť historickú pravdu (napríklad tú, že Sovietsky zväz, teda Rusko, nebol dva roky Hitlerovým spojencom, hoci ním bol). Hlavné je, že Putin nielenže bude môcť zostať vo funkcii, ale pribudnú mu nové právomoci, čiže bude ešte silnejší.

Keďže Rusku nepretržite vládne od roku 1999, netreba hádať, kam ho bude ďalej ťahať. Je pravda, že krajina pod Putinovým vedením naoko zbohatla,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie