Denník N

Ďuriš Nicholsonová: Keby bol Kollár len majiteľom rádia, nikto by neriešil diplomovku, je však predsedom parlamentu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Europoslankyňa a bývalá podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová opisuje, ako ich presviedčal Kollár o diplomovke, hovorí o výmene Richarda Sulíka na čele SaS a o prípadnej spolupráci s Pellegriniho stranou Hlas.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako inak sa správal Kollár, keď mal po boku Matoviča
  • či by pomohlo, keby sa za odpísanú diplomovku ospravedlnil
  • kedy môže Sulík skončiť ako predseda SaS a či chce byť ona šéfkou strany
  • ako vnímala, keď Matovič ponižoval Sulíka

Klub SaS v stredu vyzval Borisa Kollára, aby sa pre svoju diplomovku vzdal funkcie predsedu parlamentu. Vysvetlite, prečo by to mal urobiť.

Budem hovoriť za seba, a to, čo som mu hovorila v stredu na našom klube a aj v pondelok na koaličnej rade. Ako človek, ktorý to v Bruseli vníma z istého nadhľadu, a aj ako človek, ktorý stál v prvej línii pri odvolávaní Danka, nevidím rozdiel medzi Dankom a Kollárom. Pre mňa je plagiát plagiátom. Sľubovali sme, že budeme iní ako tí pred nami a že sme nositeľmi politickej kultúry. A toto je exemplárny príklad, kedy by sme to mali ľuďom dokázať – že vieme vyvodiť politickú zodpovednosť za niečo, za čo sme ju v minulosti žiadali.

Je to teda rovnaký prípad ako Dankov?

Táto kauza nie je vôbec o percentách textu, ktoré boli odpísané. Je to kauza o tom, či sme iní, a preto som rada, že si kolegovia z nášho klubu tento postoj osvojili a unisono sme Borisa Kollára požiadali, aby odstúpil.

Prekvapilo vás, že to u vás bolo jednohlasné?

Nie. SaS vždy hovorila, že je stranou zásad a princípov, a napokon aj to „povalenie“ Radičovej vlády sa udialo pre principiálnu vec. Preto by ma skôr prekvapil opak – keby sme sa pridali k OĽaNO, ktoré, zdá sa, oproti Dankovi otočilo o 180 stupňov a ide deliť ľudí na našich a ich.

Ako prebiehalo stretnutie s Kollárom? Snažil sa vás presvedčiť silou svojej pozície, alebo argumentami?

Bola som veľmi prekvapená jeho prístupom, ktorý by som označila ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie