Denník N

Pod Kolumbovou sochou v Barcelone horelo. Dajte ho preč, kolonizátora, odkazujú antirasistickí aktivisti

Aktivisti žiadajú odstránenie sochy Krištofa Kolumbusa v Barcelone. Ilustračné foto - Kristina Böhmer
Aktivisti žiadajú odstránenie sochy Krištofa Kolumbusa v Barcelone. Ilustračné foto – Kristina Böhmer

Primátorka Barcelony Ada Colau priznala, že odstránenie Kolumbovej sochy zvažovali. Po rozhovoroch s odborníkmi sa rozhodli monument radšej „kontextualizovať.“

Kolumbus bol Katalánec. V skutočnosti sa volal Joan Colom a pochádzal z vplyvnej barcelonskej rodiny vojakov, moreplavcov a obchodníkov.

Pred plavbou si zmenil meno na Cristòfor Colon, čo je po katalánsky Krištof Kolumbus, lebo jeho expedícia nemala len obchodnú úlohu, ale aj náboženskú. Mal na nový kontinent priniesť cez vody kresťanstvo, rovnako ako svätý Kristián niesol cez rieku Ježiša.

Ešte donedávna to tvrdilo množstvo Kataláncov. S takmer stopercentným presvedčením obhajovali myšlienku, že ak by nebol Kataláncom, tak by jeden z objavených ostrovov nepomenoval Montserrat. Podľa hory týčiacej sa neďaleko Barcelony, na vrchole ktorej sídli opátstvo.

Že inak by sa z prvej zámorskej plavby predsa neprepravil do Barcelony, hlavného mesta Katalánska.

A že vlastne na tú plavbu nevyplával z andalúzskeho prístavu Palos de las Fronteras na juhu Španielska, ale zo stredovekej katalánskej obce Pals.

To, že Kolumbus bol Katalánec, však už v týchto dňoch s hrdosťou takmer nikto netvrdí. Hodnoty v spoločnosti sa zmenili a rovnako ako v mnohých iných krajinách, aj v Španielsku ľudia žiadajú odstránenie sôch a monumentov ľudí, ktorí v minulosti spáchali rôzne zverstvá a zločiny proti ľudskosti.

Ako Kolumbus, ktorý kolonizoval Ameriku, čím dopomohol k zotročeniu pôvodného obyvateľstva.

Horelo mu pod zadkom

Bolo to v noci zo soboty na nedeľu okolo pol jednej, keď pod 60 metrov vysoký monument Krištofa Kolumba na konci slávnej barcelonskej ulice La Rambla prišli prívrženci skupiny El barri resisteix, v preklade Susedstvo odporuje, ktorá má na sociálnej sieti Telegram približne 550 followerov.

Ten monument tam stojí od roku 1888. Na mieste, kam mal Kolumbus

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie