Denník N

O morálnom pokrytectve a mocenskej pýche

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak bol Bugárov povolebný obrat podvodom na voličoch, potom je ním aj Matovičov postoj ku Kollárovej kauze. 

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom premiérky Ivety Radičovej

„Morálne pokrytectvo je situácia, v ktorej ľudia nedodržiavajú morálne pravidlá a princípy, o ktorých sami hovoria,“ napísal známy český neuropatológ František Koukolík v knihe Mocenská posadnutosť. Koukolík vo svojich knihách, esejach a verejných vystúpeniach popularizuje svoj odbor s presahom k spoločenským otázkam.

Pre poriadok si zopakujme aktuálny slovenský kontext. Keď sa prevalilo plagiátorstvo Andreja Danka, Kollárova Sme rodina mu odkázala, že „takýto človek nemá v politike čo robiť“. Matovičovo hnutie Oľano v stanovisku uviedlo, že „v normálnych krajinách pre plagiátorstvo politici podávajú demisie“. Samotný Matovič vtedy tvrdil, že „ľudia vo vyspelej Európe odstúpili z verejných funkcií za maličkosti. Danko to však zrejme nedokáže“. O Dankovi povedal, že mu pripadá „ako h*vno, čo si v špajzi sadne na poličku a myslí si, že je jahodový lekvár“, a k takémuto krčmovému štýlu podnecoval aj ľudí na verejnom zhromaždení.

Dnes už má Matovič iný morálny a politický meter. Problém zametá pod koberec a cynicky špiní všetkých poctivých študentov i pedagógov. Čo viac, arogantne sa vyhráža stratou zamestnania kadekomu od predavačiek až po novinárov. Čiastočne sa mu podarilo prehodiť výhybku z vážneho morálneho i politického problému na ďalšiu kolosálnu hlúposť (spätná kontrola všetkých záverečných prác). Tou by sa však minister školstva ani ministerka spravodlivosti nemali vôbec zapodievať, jednak preto, že svoj čas by mali venovať plneniu vládneho programu, a zároveň preto, že je to jednoducho hlúposť.

Z vyjadrení poslancov klubu OĽaNO začína byť zrejmé, že ani Matovič, ani jeho poslanci vôbec netušia, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie