Denník N

S vymáhaním dlhov od neplatičov bude po korone viac práce, hovorí šéf inkasnej agentúry Musil

Foto: archív M. Musil
Foto: archív M. Musil

Ak si človek požičia peniaze z banky alebo urobí nákup na splátky a prestane riadne splácať, dlh začne po čase vymáhať inkasná firma. Získava omeškané pohľadávky veriteľov, lebo oni nemajú čas venovať sa tým, čo neplatia.

Konateľ inkasnej spoločnosti Intrum Slovakia Martin Musil, ktorý je tiež prezidentom Asociácie inkasných spoločností, v rozhovore vysvetľuje:

  • ako sa zmenilo správanie dlžníkov od vzniku pandémie
  • ako funguje biznis s pohľadávkami a čo možno čakať v čase, keď sa ľuďom skončia odklady splátok
  • prečo sa inkasný trh vyčistil od hrubokrkých vymáhačov
  • a prečo ešte stále niektorí dostávajú pokuty od NBS za neprimerané správanie.

Riešite problémové úvery ľudí, ktorí prestali splácať bankám alebo riadne neplatia operátorom. Ako sa zmenilo správanie ľudí od pandémie?

Vznikla výrazne vyššia neistota. Ľudia si začali uvedomovať, že nevedia, čo bude zajtra. Pri splácaní odkladali, čo sa dalo.

V marci a v apríli asi 20 percent zákazníkov inkasných firiem združených v asociácii prestalo splácať. Zo dňa na deň. Ďalší sa ozvali, chceli odklad splátok tak, ako v bankách. Vo veľkej miere sme im vychádzali v ústrety, či už úplným odkladom, alebo znížením splátok.

Apríl bol najhorší mesiac, máj bol ešte postihnutý a jún sa zdá byť lepší. Vyzerá to tak, že aj v platobnej schopnosti sa vraciame k normálu. Istý pokles tam je, ale nie je zásadný.

Išli ste aj vy na taký dlhý čas odkladu ako banky, teda na deväť mesiacov? 

Bolo to rôzne. Snažili sme sa komunikovať s nimi, aby sme vedeli, prečo to chcú. Vysvetľovali sme, že čistý odklad, deväťmesačný ani šesťmesačný, veľmi nepomôže. Skôr sme znížili splátku a snažili sa udržať nejaké platby alebo to reštrukturalizovať. V úvodnom čase sme paradoxne zaznamenali vyšší počet jednorazových splatení. Dohodli sme so zákazníkmi odpustenie úrokov z omeškania, ak mali zdroje, dokázali jednorazovo vyriešiť celý záväzok.

Banky robili prekvapivo veľa odkladov splátok. Čo to mení na vašom biznise? Máte teraz menší prísun pohľadávok, ktoré vymáhate? 

Zatiaľ nie. Ten cyklus je taký, že minimálne pol roka až rok trvá, kým sa pohľadávky dostanú do inkasných agentúr. Banka si to najprv rieši sama. Banky však zmenili svoj prístup, nezosplatňujú hneď úvery tých, čo sa dostali do problémov. Niektoré zosplatňovanie úplne pozastavili na mesiac – na dva. Uvidíme, čo bude na jeseň.

Ako to celé funguje, kým sa dlžník, ktorý nespláca, dostane až k vám? 

Keď sa človek dostane do problémov, najprv ho kontaktuje banka. To trvá veľmi krátko,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie