Denník N

So zonáciou Muránskej planiny už súhlasí aj Boris Kollár, má však prebehnúť postupne

Masív Šarkanice v NP Muránska planina. V bezzásahovej zóne má byť 50 % parku, v ďalších zónach sa má hospodáriť. Foto - Tomáš Trstenský
Masív Šarkanice v NP Muránska planina. V bezzásahovej zóne má byť 50 % parku, v ďalších zónach sa má hospodáriť. Foto – Tomáš Trstenský

Predseda parlamentu Boris Kollár už nenamieta voči tomu, aby bola polovica Národného parku Muránska planina ponechaná ako bezzásahová. Rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva sa s ním dohodli na pomalšom procese zonácie.

Šanca, že v Národnom parku Muránska planina nakoniec predsa len bude 50 percent bezzásahového územia, stúpla po štvrtkovom stretnutí ministrov životného prostredia a pôdohospodárstva s predsedom parlamentu. Boris Kollár chcel ešte nedávno zonáciu parku zastaviť.

Svoj odpor odôvodňoval obavami, že ľudia prídu o prácu, samosprávy o peniaze a región sa vyľudní. Minister životného prostredia Ján Budaj mu však pripomenul, že záväzok mať národné parky s 50 percentami bezzásahového územia je v programovom vyhlásení vlády, ktoré podpísalo aj hnutie Sme rodina.

Predseda parlamentu po stretnutí vo štvrtok označil roztržku za smiešnu. Vyhlásil, že hnutie podpísalo 50-percentnú bezzásahovú zónu a podporuje ministerstvo životného prostredia, no musia sa vyriešiť dosahy na ľudí v regióne. Kompromisom by malo byť to, že podiel bezzásahovej zóny v parku zrazu neskočí zo súčasných trinástich percent na 50, ale bude sa robiť postupne v niekoľkých krokoch.

Ministerstvo životného prostredia vytvorilo expertnú komisiu, tá by sa mala zaoberať aj tým, ako minimalizovať vplyv zníženia ťažby dreva na zamestnanosť. Chcú analyzovať aj podnikateľské prostredie v regióne, stav infraštruktúry a ďalšie problémy, ktoré brzdia rozvoj zamestnanosti.

Jazda na koni patrí k neodmysliteľným aktivitám na Muránskej planine. Foto – Tomáš Trstenský

Na štvrtkové zasadnutie komisie prišli aj zástupcovia regiónu, ktorí doteraz vystupovali proti pripravovanej zonácii. Primátorka Tisovca Irena Milecová kritizovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie