Denník N

Psychologička zo zoznamky: Špekulovať nad tým, ako si to vo vzťahu zjednodušiť, sa neoplatí

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Ľudia randili aj počas karantény, mnohí boli pritom veľmi kreatívni. „Vôbec som nemala dojem, že by ich to zabrzdilo v zoznamovaní a randení, skôr ich to nakoplo k tomu, aby hľadali nové cesty,“ hovorí Erika Štefíková.

Ako psychologička pracuje v osobnej zoznamke LáskaTu, kde sa venuje matchmakingu, ľudovo povedané dohadzovaniu. Počas pandémie robila aj individuálne terapie online a zaujalo ju, že mnohým vzťahom karanténa skôr prospela. „Páry, ktoré mali už pred koronou tolerujúci a rešpektujúci vzťah, hovorili, že sa ich vzťah počas tohto obdobia ešte viac posunul pozitívnym smerom,“ hovorí psychologička. Iní však po skončení karantény potrebovali poradiť skôr s rozchodom.

Krátko pred uvoľnením koronových opatrení ste organizovali webinár s názvom Randenie po Covid-19. Na čo sa vás ľudia najčastejšie pýtali? Mali obavy z randenia?

Obavy ani nie. Bolo to na začiatku prvej fázy uvoľnenia, takže sa niektorí pýtali skôr na to, kde sa dá ísť, keď sa chcú s niekým stretnúť a zoznámiť.

Niektorí zase riešili čerstvý rozchod. A keďže v tom čase nemohli ísť k terapeutovi, pýtali sa napríklad, čo robiť s nefunkčným vzťahom – ako ho ukončiť. Čiže zaujímalo ich skôr to, ako si poradiť so situáciou, v ktorej sa v tom období ocitli.

Niektorí teda v karanténe zistili, že už nechcú byť v tom konkrétnom vzťahu?

Nemyslím si, že by karanténa bola prvotný faktor, prečo sa ľudia chceli rozísť. Išlo o vzťahy, ktoré boli komplikované už aj predtým – museli mať problémy dlhší čas. Korona ich neodhalila, no určite ich mohla zvýrazniť a v niektorých prípadoch mohla situáciu aj vyhrotiť. Výskumy ukazujú, že počas karantény stúpalo aj domáce násilie.

No platí to aj naopak: páry, ktoré mali už pred koronou tolerujúci a rešpektujúci vzťah, hovorili, že sa ich vzťah počas tohto obdobia ešte viac posunul pozitívnym smerom. S ešte väčšou pokorou si vraj uvedomili, akí sú vďační za to, čo majú.

Celkovo si však myslím, že tri mesiace sú príliš krátky čas na to, aby sa vo vzťahu udiali výrazné zmeny.

Nemôžu však také mimoriadne tri mesiace zanechať následky, ktoré sa vo vzťahu prejavia až neskôr?

Je možné, že následky sa ešte len ukážu. No zo svojho rozprávania s klientmi tam naozaj vidím aj veľa pozitívneho. Napríklad niektoré ženy počas korony konečne zistili, že majú muža. Pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie