Denník N

Bývalý sudca Sklenka ukazuje na Zoroslava Kollára. Vypovedal, že preňho rozhodoval ešte skôr ako pre Kočnera

Zoroslav Kollár. Foto - Plus 1 deň/Ján Zemiar
Zoroslav Kollár. Foto – Plus 1 deň/Ján Zemiar

Ešte skôr ako sa bývalý bratislavský sudca Vladimír Sklenka spoznal s Marianom Kočnerom, kontaktoval ho človek Zoroslava Kollára, sudca Richard Molnár. Aj on chcel od Sklenku, aby rozhodoval na objednávku.

Bolo to niekedy v druhej polovici roka 2014. Bývalý ochrankár Štefana Harabina Vladimír Sklenka už bol sudcom Okresného súdu Bratislava I, keď mu pridelili spis spoločnosti Slovakia Ring. Firma si uplatňovala svoju pohľadávku voči Doprastavu, ktorý bol v tom čase v reštrukturalizácii.

Na prvý pohľad to bol nezaujímavý spor, no Sklenkovi sa preň ozval vtedajší podpredseda jeho súdu Richard Molnár. Známy trestný sudca, ktorý bol v tom čase už krajským sudcom, prišiel na okresný súd na „výpomoc.“ Špecializoval sa na trestné právo, preto bolo prekvapením, že sa ozval pre obchodný spor.

Sklenka sa s ním teda stretol. „Bol vlastne prvý sudca, ako som bol aj ja sudca, ktorý ma požiadal o nejakú vec alebo konkrétne konanie,“ spomína si na stretnutie spred šiestich rokov teraz už bývalý sudca Sklenka.

Molnár ho žiadal, aby vyhovel žalobe. Vysvetlil, že to nechce pre seba, ale pre svojho niekdajšieho spolužiaka z bratislavského práva, vplyvného bratislavského právnika Zoroslava Kollára.

Takto sa podľa všetkého začala korupčná kariéra sudcu Sklenku. Bol to zrejme prvý spor, ktorý rozhodol na objednávku, zďaleka však nebol posledný.

Sklenka ani Molnár už nie sú sudcami. Prvý sa vzdal už vlani na jeseň po tom, ako polícia zaistila sudcom mobily a v médiách sa začali postupne objavovať správy z Threemy. Sklenka si s Kočnerom vymenil vyše deväťtisíc správ.

Molnár sa vzdal talára v marci tohto roka, keď ho zadržala a obvinila polícia v akcii Búrka. Odvtedy je vo väzbe.

Neplatil si ho len Kočner

Sám Sklenka obvinený nie je, hoci len od Mariana Kočnera priznal prijatie úplatkov zhruba za 170-tisíc eur. Za to, že spolupracuje s políciou, má odložené obvinenie. Pred vyšetrovateľmi NAKA a obhajcami obvinených v marcovej akcii Búrka vypovedal s prestávkami sedem dní. Bol v pozícii svedka, ktorý rozkrýva korupčnú schému na bratislavských súdoch.

Ak je pravda, čo Sklenka hovorí, znamenalo by to, že Kočner nebol jediný, kto si uňho za peniaze objednával rozsudky. Táto možnosť sa postupne rysovala aj zo správ z Threemy. Meno druhého Sklenkovho objednávateľa sa však neobjavovalo v správach medzi Kočnerom a jeho komplicmi, namiesto mena používali emotikon

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie