Denník N

Barcelona má veľký problém. Messi je na odchode, opory sú tridsiatnici a prestupy nevychádzajú

Messi počas zápasu s Athleticom Bilbao. Foto - TASR/AP
Messi počas zápasu s Athleticom Bilbao. Foto – TASR/AP

Klubu ako Barcelona stačí na krízu to, že v lige s kádrom tridsiatnikov nedominuje a na verejnosť presiaknu interné problémy.

Aktuálna sezóna ukázala, že Barcelona má veľký problém. Aj keby vyhrala titul, čakajú ju nevyhnutné zmeny.

Keď v januári vyhadzovala trénera Ernesta Valverdeho, španielsku ligu viedla. Po polroku však spadla na druhé miesto a na titul má (aj podľa Sergia Busquetsa) iba teoretickú šancu.

Aj keď v nedeľu večer zdolala Villarreal 4:1, predtým v štyroch dueloch trikrát remizovala. Štyri kolá pred koncom stráca na prvý Real štyri body.

Barcelona proti Villarrealu nastúpila so základnou zostavou, ktorej vekový priemer dosiahol až 30,4 roka.

V prípade najväčších hviezd tímu už treba rozmýšľať o ich nástupcoch. Lionel Messi, Luis Suárez, Gérard Piqué a Arturo Vidal majú 33 rokov, Ivan Rakitić 32 a Sergio Busquets s Jordim Albom sú o rok mladší.

Súčasný tím vyzerá ako tieň skvelého mužstva trénera Pepa Guardiolu spred približne desiatich rokov. Dôkazom sú aj rýchle vypadnutia vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov.

V posledných piatich sezónach síce štyrikrát vyhral ligu, dokázal to však najmä vďaka schopnostiam spomenutých lídrov či aj tomu, že Real Madrid tiež prebudováva káder, hlavne po odchode Cristiana Ronalda.

Nevydarené prestupy

Barcelone zatiaľ generačná výmena vôbec nevychádza, v posledných sezónach sa pri väčšine prestupov zmýlila.

Keď minulý víkend remizovala s Atléticom Madrid 2:2, hviezdny útočník Antoine Griezmann nastúpil iba na posledné štyri minúty. Griezmann bol pritom pri príchode z Atlética tretím najdrahším nákupom v histórii Barcelony – stál 120 miliónov eur. V 33 ligových zápasoch strelil len deväť gólov.

Dve najdrahšie posily – Philippe Coutinho (160 miliónov) a Ousmane Dembélé (s bonusmi okolo 145 miliónov) – ani nehrali. Dembélé sa totiž zase zranil, Coutinha klub poslal pred sezónou na hosťovanie do Bayernu Mníchov a teraz sa ho bude zrejme snažiť predať.

Klubu vyšlo prestupové obdobie naposledy ešte v roku 2014, keď za 165 miliónov nakúpil trojicu Luis Suárez, Marc-André ter Stegen a Ivan Rakitić. Všetci traja sa rýchlo stali oporami.

Barcelona však nedokázala plnohodnotne nahradiť Andrésa Iniestu, Xaviho Hernándeza, Daniho Alvesa či Javiera Mascherana. Rovnaký problém hrozí aj so súčasnými kľúčovými hráčmi vrátane Messiho. Dlhodobým nástupcom Argentínčana na Camp Nou sa mal stať Neymar, toho však klub v lete 2017 predal za rekordných 222 miliónov eur do Paríža Saint-Germain. Keď ho chcel neskôr priviesť späť, nemal dosť peňazí.

Káder Barcelony sa nezlepšil, hoci podľa Guardianu od roku 2014 minula na nové posily takmer miliardu eur.

Barcelona sa na prestupovom trhu príliš často mýli, hoci má na úspešné obchody výborné predpoklady. Môže sa pochváliť slávnou históriou (aj nedávnou), najvyššie príjmy zo všetkých klubov na svete a pre prípadné akvizície aj lákadlo v možnosti zahrať si s Messim.

Dembélé, Coutinho či Griezmann prichádzali ako futbalisti s obrovskou kvalitou, pre Barcelonu sa však zatiaľ nestali rozdielovými.

Budúcnosť Messiho

Namiesto nákupov však Barcelonu zrejme čoskoro čaká boj o zotrvanie Messiho. Tomu sa v júni 2021 končí na Camp Nou zmluva a podľa správ z minulého týždňa chce odísť. Dôvodom sú najmä dlhšie trvajúce nezhody s vedením klubu. Messi zastupoval hráčov, keď sa po vypuknutí pandémie najskôr s funkcionármi nedohodli na spôsobe zníženia platov.

Športový riaditeľ Eric Abidal (Messiho bývalý spoluhráč) predtým futbalistov kritizoval, že prispeli ku koncu trénera Ernesta Valverdeho. Konflikt Messiho s Bartomeuom či Abidalom je podľa medializovaných informácií vážny.

Argentínčan spolu so Suárezom či s Rakitićom navyše počas zápasu so Celtou Vigo zjavne ignorovali Edera Sarabiu, asistenta súčasného trénera Quiqueho Setiéna.

https://twitter.com/fcbfn10/status/1277505508195237888

Setién sa počas pôsobenia v Betise Sevilla vypracoval na jedného z najlepších koučov v krajine, ale v Barcelone mu to zatiaľ nevychádza. Klub sa vraj naňho obrátil až po tom, ako jeho ponuku odmietol Ronald Koeman, Mauricio Pochettino a dokonca aj hráčska legenda Xavi, momentálne pôsobiaci v katarskej lige.

Setién si zatiaľ hráčov nezískal a podobne ako Valverde ani on nemá v klube veľký vplyv – podľa Corrigana napríklad nerozhoduje o prestupoch.

Barcelone chýba jasná vízia, v apríli dokonca zo svojej funkcie rezignovalo šesť riaditeľov z Bartomeuovho výboru. Vzťahmi v klube navyše otriasol škandál „Barca-gate“, v rámci ktorého sa stále rieši, či kluboví funkcionári najali konzultačnú firmu, aby na sociálnych sieťach šírila negatívne príbehy o hráčoch.

Napätie v klube sa v najbližších mesiacoch bude ešte zvyšovať – blížia sa voľby, v ktorých si členovia klubu (socios) vyberú nového prezidenta. Bartomeu už nemôže kandidovať, ale spomína sa možnosť návratu Joana Laportu. Okrem neho sa rozpráva o Victorovi Fontovi, známom kritikovi Bartomeua a Xaviho dobrom priateľovi. Do úvahy vraj prichádzajú aj bývalý klubový funkcionár Jordi Farre a miestny podnikateľ Lluis Fernandez.

O víťazovi nakoniec môže pokojne rozhodnúť to, či v klube udrží Messiho. Bývalý prezident Sandro Rosell však pre ESPN povedal, že Messi je „príliš inteligentný“, aby sa nechal „zneužiť ako panák vo volebnej kampani“.

Finančné operácie

Pandémia COVID-19 navyše nepredvídateľne zasiahla financie Barcelony, ktorá teraz musela obchodovať s Juventusom Turín. Pred pár dňami kluby oznámili zaujímavú výmenu – Barcelona do Talianska predala 23-ročného záložníka Arthura (vraj nového Iniestu) za 82 miliónov vrátane bonusov, opačným smerom ide o sedem rokov starší tvorca hry Miralem Pjanić za 70 miliónov.

Ekonóm so pseudonymom Swiss Ramble na Twitteri píše, že výmena Arthur – Pjanić je hlavne účtovnou operáciou. „Barcelona aj Juventus týmto nafúknu svoje zisky o približne 60 miliónov napriek tomu, že rozdiel medzi obchodmi je iba 12 miliónov,“ napísal.

Hoci Arthur v tejto sezóne hral dobre, Barcelona musela niekoho predať ešte pred 30. júnom, teda koncom jej finančného roka. „Prestup Arthura bol štruktúrovaný nie tak, aby zaňho získali čo najviac z dlhodobého hľadiska, ale aby sa v klube vyhli krátkodobej účtovnej kríze, ktorá mohla priamo zasiahnuť klubových riaditeľov,“ napísal Dermot Corrigan pre Athletic.

V klubovom rozpočte sa počítalo s tým, že Barcelona tento rok predá hráčov za 124 miliónov, aby aj vďaka tomu pokryla platy, prestupy a ďalšie výdavky. Ak by to nedokázala, klub by sa dostal do mínusu a to by bol veľký problém pre prezidenta Josepa Mariu Bartomeua a jeho riaditeľov.

Podľa článku 67 klubových stanov by museli odstúpiť alebo uhradiť stratu z vlastných zdrojov. Corrigan pripomína, že Bartomeu a spol. ostro kritizovali bývalého prezidenta Joana Laportu za jeho hospodárenie.

Navyše, ako v apríli predpovedal v rozhovore pre Denník N novinár Forbesu Tom Sanderson, COVID-19 môže do veľkej miery ovplyvniť ďalšie obchody Barcelony:

„Aj keby klub mal peniaze, nechce teraz na prestupovom trhu míňať veľké sumy, lebo by to mohlo v takejto situácii negatívne ovplyvniť globálny imidž klubu. Z tohto dôvodu si myslím, že by sme mohli vidieť viacero obchodov, ktoré budú spočívať sčasti vo výmene hráčov. Týkali by sa predovšetkým futbalistov, ktorých sa teraz chcú zbaviť – napríklad Ivana Rakitića, Artura Vidala, Nélsona Semeda či dokonca Antoina Griezmanna.“

Kým cez zimu sa špekulovalo o tom, že by Barcelona kúpila Neymara aj útočníka Interu Miláno Lautara Martíneza, podľa Sandersona si už teraz nemôžu dovoliť oboch.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lionel Messi

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie