Denník N

Európska komisia stratila trpezlivosť a žaluje Slovensko za nedostatočnú ochranu hlucháňa

Hlucháň hôrny je náš najväčší kurovitý lesný vták. Foto - Michal Richter
Hlucháň hôrny je náš najväčší kurovitý lesný vták. Foto – Michal Richter

Európska komisia podáva na Súdny dvor EÚ návrh na začatie konania proti Slovensku. Dôvodom je nedostatočná ochrana ohrozeného hlucháňa hôrneho.

Európska komisia začiatkom júla podala voči Slovensku žalobu na Súdny dvor Európskej únie. Dôvodom je porušovanie európskej legislatívy a jej nesúlad so slovenskými zákonmi. Konkrétne ide o smernicu o biotopoch a smernicu o vtákoch. Žaloba zo strany Európskej komisie na členskú krajinu je stále pomerne výnimočný počin a často býva až posledným krokom.

Ak členský štát nedodržiava európsku legislatívu, komisia najprv komunikuje s vládou krajiny a snaží sa o nápravu. V tomto prípade prebiehala komunikácia už od roku 2017. Až keď si je Európska komisia istá, že dialóg k ničomu neviedol a k náprave nedošlo, podá žalobu pred Európskym súdnym dvorom.

V novej žalobe Bruselu ide o chráneného živočícha – hlucháňa. Už v roku 2017 upozornili Európsku komisiu mimovládne organizácie Slovenská ornitologická spoločnosť/Birdlife, Prales a Vlk, že na Slovensku sa ťaží drevo v lokalitách, kde žije hlucháň. Neskôr sa pridala iniciatíva My sme les. Sťažnosť sa týkala porušenia povinností Slovenskej republiky, ktorá nezabezpečila dostatočnú ochranu hlucháňa. Veľkoplošné odlesňovanie hlucháních biotopov priviedlo slovenskú populáciu hlucháňa na pokraj vyhynutia.

O úmyselnom narúšaní hlucháních lokalít informovali Európsku komisiu aj viacerí slovenskí europoslanci. Jeden z nich, Martin Hojsík, upozorňuje, že Európska komisia žaluje členský štát len vtedy, keď si je takmer istá, že vyhrá. Rovnaký názor má aj europoslanec Michal Wiezik.

Čo hrozí Slovensku

Poľsko prehralo podobný spor v prípade ťažby v Bielovežskom pralese. Hrozila mu pokuta 4,3 milióna eur a ďalších 100-tisíc eur denne, kým problém neodstránia. Poliaci s ťažbou okamžite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie