Denník N

Stačí pár sekúnd a viete, že je to on. Ennio Morricone mal vlastný štýl a na filmy s jeho hudbou nezabudnete

Ennio Morricone (10. 11. 1928 - 6. 7. 2020). Foto - TASR/AP
Ennio Morricone (10. 11. 1928 – 6. 7. 2020). Foto – TASR/AP

Veľmi dobre to vystihol režisér Sergio Leone, keď o spolupráci s ním povedal: „Hudba je nevyhnutná, pretože moje filmy by mohli byť prakticky nemé, dialógy nie sú až také podstatné, a preto hudba zdôrazňuje činy a pocity viac ako dialóg. Nechal som ho napísať ju ešte pred nakrúcaním ako súčasť samotného scenára.“

Boli rovesníci, obaja pochádzali z Ríma a preslávili sa po celom svete ešte v 60. rokoch minulého storočia, keď spolu urobili sériu takzvaných spaghetti westernov. Pre hrsť dolárov, Dobrý, zlý a škaredý a najmä Vtedy v Amerike z nich spravili hviezdy.

Hudobník však režiséra prežil o tri dekády a zanechal obrovské dielo. V noci z nedele na pondelok sa definitívne uzavrelo. Ennio Morricone zomrel vo veku 91 rokov.

Vyše 500 filmov

Jeho melódie fungujú aj samy osebe, väčšinu z nich si dokážete zapískať, a keď ich počujete, vynárajú sa vám v mysli konkrétne scény z množstva filmov, ku ktorým zložil hudbu. Mal svoj vlastný, unikátny rukopis, rozpoznateľný po pár sekundách. Dlhé klenuté melódie, elektrická gitara, pískanie, tikajúce hodiny, zvony, nezvyčajné kombinácie nástrojov symfonického orchestra s rockovou kapelou a rôznymi efektnými či experimentálnymi zvukmi, dokonalý cit pre vokály.

Kompletný zoznam jeho soundtrackov je taký dlhý, že kým sa dostanete od poslednej práce na remaku detektívky Nedotknuteľní k jeho debutu v dráme Morte di un amico (1959), musíte obrazovku s jeho heslom vo filmových online encyklopédiách niekoľkokrát preskrolovať nadol. Je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie