Denník N

Vážil takmer tristo kíl, chodil iba s kyslíkom. Najťažší zápasník sumo vyzýva na zdravší život

Ilustračné foto: TASR/AP
Ilustračné foto: TASR/AP

Zápasníci sumo sa dožívajú o desať rokov menej, než je priemerná dĺžka života v Japonsku.

Je to bizarný príbeh. 16-ročný Japonec Takedži Harada absolvoval štyri plastické operácie za rok, aby si nechal pod pokožku hlavy implantovať pätnásť centimetrov silikónu.

Výsledkom bola veľká hrča na jeho hlave, vďaka ktorej sa však na siedmy pokus konečne mohol stať zápasníkom sumo. Japonská asociácia totiž vyžaduje, aby zápasníci merali aspoň 173 centimetrov, čo Harada predtým nespĺňal.

Tento príbeh sa odohral v roku 1994 a je len jednou z mnohých ukážok, ako veľmi je sumo zviazané tradíciami a pravidlami. Zápasníci spolu žijú na bázach prísne hierarchickým spôsobom – najhoršie práce pripadajú mladým, čo mnohí nezvládnu a sumo zanechajú.

Zápasníci každý deň tvrdo trénujú, konzumujú gigantické porcie jedla a pomedzi to spia. Keďže sumo nemá váhové kategórie, čím väčší zápasník je, tým sa jeho šanca na úspech zvyšuje.

„Nie je jednoduché zostať zdravým, keď žijete život sumo zápasníka,“ hovorí pre japonský denník Asahi Shimbun bývalý ruský zápasník Anatolij Michachanov, ktorý v Japonsku zápasil pod menom Ōrora.

Jedz viac a budeš silnejší

Ōrora je dodnes najťažším zápasníkom sumo v histórii, tesne pred koncom kariéry vážil 292,6 kilogramu. Hovorí, že na posedenie dokázal zjesť dvesto kusov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie