Denník N

Postavme sa za Hongkong

Demonštranti držia čínsku vlajku s hviezdami umiestnenými do tvaru svastiky. Foto – TASR/AP
Demonštranti držia čínsku vlajku s hviezdami umiestnenými do tvaru svastiky. Foto – TASR/AP

Ak nám záleží na vlastnej slobode, podporme tých, ktorí za ňu bojujú aj na druhej strane sveta. Keď dnes ponecháme slabých svojvôli mocných, ľahko sa z toho stane zvyk.

                                                               Autor je britský novinár a spisovateľ 

Starú studenú vojnu so Sovietskym zväzom odštartovala blokáda západného Berlína. Tú novú s Čínou začalo zovretie Hongkongu.

Komunistický režim Čínskej ľudovej republiky drví bývalú britskú kolóniu. Heslo „jedna krajina, dva systémy“ je mŕtve. Nový zákon o národnej bezpečnosti, nanútený predstieraným parlamentom v Pekingu bez akejkoľvek konzultácie či debaty, potvrdzuje najhoršie obavy miestnych obyvateľov milujúcich slobodu. Akýkoľvek nesúhlas, akýkoľvek kontakt s cudzincami, akýkoľvek nezávislý prejav či skutok sa stáva kriminálnym činom, za ktorý môže človek teoreticky dostať doživotný trest.

Príliš povedomé, príliš vzdialené

Každému, kto si pamätá (či dnes už skôr o nej len číta) sovietsku okupáciu regiónu, ktorý sme zvykli nazývať východnou Európou, je to až príliš povedomé. Každodenná sloboda sa scvrkáva, svet sa pretáča z nôh na hlavu, vládne strach. Človek má len tri možnosti: utiecť, bojovať alebo sa stať otrokom.

Mali by sme tomu rozumieť. Ale osud Hongkongu sa zdá veľmi vzdialený. Pre bývalé okupované národy sú bezprostredné hrozby oveľa bližšie: revanšistické Rusko, pacifistické Nemecko, rozhegané NATO, rozdelená EÚ či nepredvídateľná administratíva vo Washingtone. Načo si pridávať ďalšiu bolesť hlavy tým, že sa pridám k niekomu, kto bojuje proti Číne?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie