Denník N

Vydavatelia odkazujú Ficovi a ministrom, aby prestali ignorovať médiá

Samolepky pre ktoré vláda Roberta Fica stratila reč. Foto N – Tomáš Benedikovič
Samolepky pre ktoré vláda Roberta Fica stratila reč. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda až na výnimky nekomunikuje s Denníkom N, premiér dlhodobo neodpovedá ani denníku SME. Asociácia vydavateľov tlače varuje, že to môže hroziť aj iným.

Vyzeralo to, že premiér Robert Fico poľavil a denník N už nebude ignorovať. V stredu na mimoriadnej tlačovke k utečencom odpovedal na jeho otázku, no iba omylom. Keď jeho hovorkyňa vyzvala redakciu na otázku, vraj prepočul, že ide práve o denník N.

Fico denníku N neodpovedá už od začiatku roka, no v máji to nakázal aj svojim ministrom. Premiéra vtedy pobúrili samolepky s jeho karikatúrou priložené k novinám. Viac ako rok neodpovedá ani denníku SME, nepáčili sa mu články spred prezidentských volieb.

Asociáciu vydavateľov tlače to znepokojilo a žiada, aby s tým premiér a ministerstvá prestali.

Stanovisko Asociácie vydavateľov tlače
Stanovisko Asociácie vydavateľov tlače

Niekedy sa ozvú, inokedy nie

Keď sme v pondelok oslovili všetkých ministrov s otázkou, či by Slovensko nemalo prijať viac ako 100 utečencov, odpovedali iba niektorí. Úrad vlády odkázal na ministerstvo vnútra, to neodpovedalo. Ministerstvo spravodlivosti napísalo, že azyly pod nich nespadajú, zvyšné rezorty neposlali odpoveď vôbec.

Pritom nie všetky ministerstvá a nie za každých okolností premiérovo nariadenie dodržiavajú. Pri citlivej téme o eurofondoch sa dokonca rozrozpráva aj inak mlčiaci Úrad vlády SR.

Minister školstva Juraj Draxler po prijatí zákazu vydal pokyn, aby ministerstvo komunikovalo štandardne, a tak aj robí. Ministerstvo zdravotníctva si zase vyberá, na ktoré otázky odpovie. Reagovalo napríklad na piatkový tragický pád vrtuľníka či chystané foto varovania na cigarety. Pri iných témach odpovedali iba ako na infožiadosť alebo vôbec.

Porušujú ústavu aj zákon, tvrdia vydavatelia

V Asociácii vydavateľov tlače, ktorí sa proti tomu postavili, sú zástupcovia všetkých veľkých vydavateľov, ako napríklad PEREX, ktorý vydáva Pravdu, Ringier Axel Springer s Novým Časom, Spoločnosť 7 Plus, Trend Holding či Mafra s Hospodárskymi novinami.

„Domnievame sa, že selektívny prístup je v rozpore s ústavou aj tlačovým zákonom, podľa ktorého sú orgány verejnej moci ’povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače informácie o svojej činnosti’,“ píše predseda AVT Michal Arpáš v stanovisku.

Vydavateľstvo N Press podalo na neodpovedanie Ficovej vlády ústavnú sťažnosť. Rozhodne o nej senát v zložení exposlanca HZDS Petra Brňáka, Milana Ľalíka, ktorý mal blízko k Štefanovi Harabinovi a Marianny Mochnáčovej, informoval portál medialne.sk.

Správanie Ficovej vlády by podľa asociácie mohlo byť nebezpečným príkladom pre iné štátne úrady a obeťou by sa mohli stať aj ďalšie médiá. Arpáš hovorí, že tým trpí všeobecná informovanosť občanov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie