Denník N

Sú ultras Slovana rasisti, keď hovoria, že na bielych životoch záleží?

Transparent fanúšikov Slovana počas zápasu Fortuna ligy proti Michalovciam 4. júla 2020. Foto - TASR
Transparent fanúšikov Slovana počas zápasu Fortuna ligy proti Michalovciam 4. júla 2020. Foto – TASR

Keď ultras fanúšikovia Slovana Bratislava v sobotu vyvesili na Tehelnom poli transparent White Lives Matter, ktorý vo voľnom preklade znamená Na životoch belochov záleží, viaceré slovenské médiá (vrátane Denníka N) ho označili za rasistický.

Mnohí internetoví diskutéri však s touto interpretáciou nesúhlasia. Odvolávajú sa na hnutie Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré podľa nich médiá neoznačujú ako rasistické. Prečo by potom mal byť transparent fanúšikov Slovana rasistický?

„Bohužiaľ, v dnešnej dobe byť bielym Európanom sa považuje za niečo menejcenné,“ napísal administrátor facebookovej stránky Ultras Slovan official do komentára pod príspevok, kde zverejnil fotografiu spomenutého transparentu.

Fotku označil ako „momentku zo včerajšieho zápasu“ a pridal napríklad aj vulgárne heštegy FCKAFA (namierený proti hnutiu Antifa) či FCKBLM (proti Black Lives Matter).

V pondelok sa na profile objavilo vysvetlenie, prečo transparent vyvesili: „Chceli sme poukázať, že aj na bielom živote záleží a dištancujeme sa od toho, čo sa nám médiá snažia podstrčiť, len aby vytvorili senzáciu tam, kde vôbec nie je!!!“

Slovan Bratislava v stanovisku uviedol, že „odmieta vnášanie politických prejavov do športu a nestotožňuje sa s takýmto transparentom“. Klub píše, že na rozdiel od Anglicka nemá možnosť takýmto fanúšikom zakázať vstup na štadión, pokiaľ nebudú právoplatne odsúdení. „V minulosti sme chceli udeliť doživotný zákaz jednotlivcom za incident počas zápasu s Trnavou, nenašli sme však oporu v zákone, ktorý by nám tak umožňoval konať.“

Kto je tu rasista?

Jan Beneš z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Ostravskej univerzity reaguje na White Lives Matter metaforou s horiacim domom.

„Keď začnete volať o pomoc, tiež vám sused nepovie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie