Denník N

Český film Bourák mal reštartovať kiná, namiesto toho vám resetuje mozog

Pripadá vám zábavné, keď robotický vysávač rozomelie čivavu? A čo značka cadillaca JEB 951?

Niektoré veci vysvetlíte ťažko a film ako Bourák nevysvetlíte. Geniálny crazy nápad na bláznivú komédiu delí tenká hranica od toxického bizáru. Bourák túto hranicu ani nie že prekročil: zanechal ju zvalcovanú kilometre za sebou a rúti sa k iným métam. 35 percent je v česko-slovenskej filmovej databáze oficiálne uznaná hranica odpadu. Bouráku chýbaju iba dve percentá.

Načo o tom vôbec písať, ukájať sa na zlom filme, keď je v kinách veľa iných kvalitnejších filmov? Preto, že veľa nových filmov teraz v kinách nie je. Kiná si sľubujú reštart práve od ambicióznej komédie Ondřeja Trojana, ktorá má výrazný marketing a diváka láka na „obľúbené herecké tváre“, ktoré mu v mesiacoch karantény chýbali.

O filme Bourák píšeme aj preto, lebo ctíme povinnosť reflektovať domácu tvorbu. V menšinovo slovenskom filme hrajú naši herci (Milan Ondrík, Petra Polnišová, Ady Hajdu), podporu dostal aj zo slovenského fondu.

Tretí dôvod, prečo Bourák neignorovať, je úžas. Úžas a ľahký závrat nad tým, do čoho bolo investovaných toľko peňazí, talentu a povesti tvorcov. Nehovoríme totiž o okrajových diletantoch ako Tomáš Magnusek, ktorí tvoria za pár drobných. Hovoríme o pomerne drahom filme renomovaných autorov. Surreálna neskutočnosť filmu Bourák vyvoláva podobné pocity, aké cítili diváci nad drahým a fatálne nepodareným americkým muzikálom Cats, s ktorým sa niektorí vyrovnávali tak, že naň chodili opakovane pod vplyvom rôznych drog.

Ondřej Trojan (Občiansky preukaz či Želary, ktoré mali nomináciu na Oscara), herec Ivan Trojan a scenárista Petr Jarchovský sú umelecké esá. Ako im mohlo vôbec napadnúť, že to bude v pohode, keď nakrútia bláznivú komédiu z periférie Česka, kde sú všetci fanúšikovia vintage áut a rokenrolu, plný hlášok ako „tvůj život je zbytek bramboračky odvčera“ a hrdinom sa zjavuje Elvis Presley s nadváhou, ktorého si zahral samotný režisér?

Foto – Forum Film SK

Inšpiračné zdroje mohli byť tri.

1. Na severe Česka pri nemeckých hraniciach je takzvaný Šluknovský výbežok. Ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie