Denník N

Začala sa kybervojna? V Iráne údajne hekeri spôsobili požiar v jadrovej prevádzke, radiácia neunikla

V jadrovej prevádzke v Natanze bol požiar. Foto - TASR/AP
V jadrovej prevádzke v Natanze bol požiar. Foto – TASR/AP

Údajné útoky prichádzajú po tom, čo sa vraj Irán v apríli snažil hekerským útokom otráviť izraelskú pitnú vodu.

„Tesne po polnoci 30. júna (štvrtok) mi prišiel mail. Odosielateľ tvrdil, že je z neznámej skupiny, ktorá si hovorí Domáce gepardy (z anglického Homeland Cheetahs),“ píše vo svojom článku pre BBC Jiyar Gol.

„Táto skupina uviedla, že dve hodiny predtým zaútočila na kľúčovú iránsku jadrovú prevádzku v Natanze. V detailnej správe mi opisovali, ako ju odpálili a že iránsky režim to nebude schopný utajiť,“ komentuje.

Ukázalo sa, že odosielateľ mal pravdu. V ten večer v Natanze na severozápade Iránu naozaj vypukol rozsiahly požiar, dokonca presne v čase, ktorý uviedol. Neuvoľnila sa pri ňom radiácia.

Iránska najvyššia bezpečnostná rada v piatok potvrdila, že pozná príčinu požiaru, ale po „zvážení bezpečnostných rizík“ oznámi podrobnosti neskôr.

Traja anonymní iránski predstavitelia pre agentúru Reuters neskôr povedali, že zaň môže kybernetický útok.

Jeden z nich dodal, že „podobné činy robili v minulosti nepriatelia Iránu“.

„Reakcia na kybernetické útoky je ukážkou sily našej krajiny. Ak sa dokáže, že sme boli obeťou kybernetického útoku, budeme reagovať,“ povedal šéf izraelskej civilnej bezpečnosti v televíznom vysielaní.

Kto je za útokom? 

„Ktokoľvek, kto mi poslal mail, vedel o výbuchu Natanzu vopred. To by podporovalo teóriu, že ide o akt sabotáže,“ napísal pre BBC Jiyar Gol.

„No je tu šanca, že úlohou mailu bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Svet

Teraz najčítanejšie