Denník N

Slováka považujú za svetovú špičku v strojovom učení. Chceme riešiť problémy, ktoré by si zaslúžili nobelovku

Michal Valko pôsobí v akadémii vied v Lille, učí na univerzite v Paríži a pôsobí v spoločnosti DeepMind. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Valko pôsobí v akadémii vied v Lille, učí na univerzite v Paríži a pôsobí v spoločnosti DeepMind. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sme vedecký ústav na steroidoch, snažíme sa urýchliť vedu, hovorí Michal Valko o práci v parížskom DeepMinde.

Na prestížnu Medzinárodnú konferenciu o strojovom učení (ICML) vo Viedni, ktorá sa koná tento týždeň, mu vzali až osem článkov, čo je druhý najväčší počet zo všetkých účastníkov z celého sveta.

Michal Valko hovorí, či sa dá naprogramovať intuícia a emócie, či sa v strojovom učení inšpirujú ľudským mozgom, a vysvetľuje, prečo môže mať aj umelá inteligencia predsudky.

Na stránke DeepMind sa píše, že „umelá inteligencia by sa mohla stať jedným z najužitočnejších vynálezov ľudstva“. Prečo si to v spoločnosti myslíte?  

Pod umelou inteligenciou si každý predstavuje niečo iné. My si pod ňu predstavujeme systém, ktorý vie riešiť problémy. V DeepMinde sme pre verejnosť sprístupnili aj predpovede štruktúry niekoľkých málo skúmaných proteínov spojených s koronavírusom SARS-CoV-2. Využili sme najnovšiu verziu nášho systému AlphaFold. Medzi veľké problémy, ktoré by umelá inteligencia mohla vyriešiť, radíme napríklad nedostatok vody na planéte. Nemyslíme si, že umelá inteligencia vznikne z jednej vednej oblasti, preto máme v tíme ľudí, ktorí ovládajú matematiku, štatistiku, neurovedy a iné prírodné vedy. Odhadujem, že 30 percent ľudí v DeepMinde je z prírodných vied.

Prečo je umelá inteligencia vhodná na riešenie takýchto problémov?

Napríklad pri staročínskej hre Go našiel algoritmus umelej inteligencie ťahy, o ktorých ľudstvo ani nevedelo, že sú správne. Myslíme si, že niečo podobné by sa mohlo objaviť aj v iných oblastiach. Víziou DeepMindu je riešiť problémy, ktoré by si zaslúžili Nobelovu cenu. Zakladatelia DeepMindu si mysleli, že akademická obec postupuje pomerne pomaly a vývoj chceli urýchliť. Tak spojili vedcov s firmou. Inšpirovali sa v IBM či Microsofte. V spoločnosti ich oslobodili od povinností, ktoré by ich zaťažovali na univerzite.

Elon Musk povedal o umelej inteligencii, že predstavuje našu „najväčšiu existenčnú hrozbu“. Čo na to hovoríte? 

Každá vedecká oblasť je iba nástroj, ktorý možno potenciálne zneužiť. Neviem, čo si pod umelou inteligenciou predstavuje Musk. Pred 60 rokmi sme si mysleli, že by mohlo ísť o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie