Denník N

Najlepšie dokumenty z filmovej Jihlavy budú v Novej Cvernovke

Z filmu Searching Eva (2019)
Z filmu Searching Eva (2019)

Bratislavské Ozveny Ji.hlavy prinesú výnimočné filmy aj hostí. Premietať a debatovať sa bude každý júlový a augustový utorok.

Medzinárodný festival Ji.hlava je jednou z najvýznamnejších dokumentárnych udalostí v strednej a východnej Európe. Koná sa každý rok na jeseň na českej Vysočine a premieta stovky filmov.

Pre každého, kto na tento festival nemohol prísť osobne, sú Ozveny Ji.hlavy. Volá sa tak prehliadka víťazných či divácky obľúbených filmov z programu, ktorá sa okrem Viedne, New Yorku, Varšavy či Bruselu koná aj v Bratislave. Premietať a debatovať sa bude do konca leta každý utorok podvečer v čerstvo zrekonštruovanom parku v Novej Cvernovke.

V mesiaci júl distribučná platforma Film Expanded, ktorá Ozveny Ji.hlavy spoluorganizuje, pozýva na tieto akcie:

7. júl, FREM 

Dokumentárne sci-fi? Dobrodružstvo z Antarktídy? Neľudský film o umelej inteligencii? FREM slovenskej režisérky Viery Čákanyovej mal premiéru na prestížnom Berlinale, do kín príde na jeseň. Toto je jediná predpremiéra prvého slovenského filmu nakrúcaného v Antarktíde.

Ešte pred premietaním sa bude hovoriť o tom, ako súvisí klimatická kríza s umelou inteligenciou. Debatovať o tom budú environmentálny filozof Lukáš Likavčan, poetka a filmová teoretička Mária Ferenčuhová a kognitívny vedec a informatik Martin Takáč. Túto aj ďalšie diskusie z cyklu Kapitalks organizuje kritický mesačník Kapitál.

14. júl, Searching Eva

Eva má dvadsať päť rokov a žije v Berlíne alternatívnym životným štýlom, ktorý ťažko charakterizovať. Je tuláčkou, poetkou, lesbou, prostitútkou, pannou, ženou v domácnosti, drogovo závislou, modelkou. Už ako štrnásťročná označila súkromie za zastaraný koncept.

Dokumentárny film nemeckej režisérky Pie Hellenthalovej mal tiež premiéru na Berlinale, minulý rok rezonoval na svetových festivaloch a patrí k tomu najlepšiemu, čo vlani na poli dokumentárneho filmu vzniklo.

Debaty pred premietaním sa zúčastnia stand-up komička Nastaran A. Motlagh a showgirl Lotta Love.

21. júl, Sólo

Film Sólo nedávno tragicky zosnulého francúzsko-českého režiséra Artemia Benkiho získal vlani v Jihlave cenu za najlepší český dokument.

Ide o príbeh mladého klavírneho virtuóza z Argentíny, ktorý strávil posledné roky v najväčšom psychiatrickom zariadení v Latinskej Amerike. Niekdajší detský hudobný génius sa pokúša nájsť spôsob, ako prekonať ochorenie a vrátiť sa do života. Sólo je výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou.

Do diskusie O talente a duševnom zdraví prijal pozvanie psychiater Pavel Černák.

28. júl, Najlepšie svetové a české experimentálne filmy

Pásmo toho najlepšieho z experimentálnej kinematografie. K filmom Moréna Rex (2019) a Abstract Horror (2019) prídu diskutovať režiséri Franz Milec a Marie Lukáčová.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie