Denník N

Bohatí a privilegovaní sa môžu búriť tiež

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Súťaž v rámci najbohatšieho percenta môže byť destabilizujúcou silou pre celú krajinu. Menej ostrý boj o najvyššie miesta zmenší riziko, že sa národ rozpadne.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Množstvo ľudí vám povie, že za nepokoje, ktoré sa rozšírili po celých Spojených štátoch, je zodpovedná nerovnosť, teda nespokojnosť dolných 99 percent. Lenže čo ak to nie je také jednoduché? Čo ak sa tu odohráva aj dôležitá bitka v rámci najbohatšieho jedného percenta? Touto otázkou by sme sa mali zaoberať už len preto, že to môže mať vplyv na prežitie národa.

Je nepochybné, že ľudia sú nahnevaní. Podľa nedávneho výskumu Pew Research Center až 87 percent Američanov hovorí, že nie sú spokojní so spôsobom, akým sa veci v krajine vyvíjajú. Stranícka animozita, ktorá sa zväčšovala celé desaťročia, je dnes na svojom vrchole a dopĺňa ju neustála bojová rétorika na Twitteri a v iných sociálnych médiách. Nedávne protesty proti policajnej brutalite a rasizmu sa zaradili k najväčším a najrozsiahlejším v histórii krajiny. Už samotný vzostup Donalda Trumpa, lídra, ktorý je polarizujúcejší, netolerantnejší a nekompetentnejší než ktorýkoľvek jeho predchodca, čo pamäť siaha, je znamením vytrácajúcej sa národnej stability.

Príliš ostrá súťaž

Historik Peter Turchin, ktorý verí, že podobné prípady nepokoja sa vracajú približne každého pol storočia, má teóriu, ktorá môže vysvetľovať, čo krajinu trápi. Základným problémom je podľa neho príliš ostrá súťaž medzi elitami. Argumentuje tým, že čím viac peňazí ľudia zdedia a čím viac ľudí získa žiadané diplomy, tým viac sa ich snaží obsadiť relatívne obmedzený počet pozícií na horných poschodiach politiky, biznisu a iných hierarchicky usporiadaných odvetví. Keďže v čoraz ostrejšej súťaži sú mnohí odsúdení na porážku, je jasné, že v takej spoločnosti sa rozšíri hnev a sklamanie.

Ale takáto elitocentristická teória sa sama osebe zdá nedostatočná. Po uliciach predsa pochodujú aj mnohí ľudia z robotníckej triedy, ktorí volia politikov s extrémistickými názormi. Lenže nahnevaní vzdelaní a bohatí ľudia dodávajú každej revolúcii špeciálnu váhu, pretože presne oni sú tými, ktorí majú talent a zdroje, aby vyvolali revolúciu a chaos. Nakoniec, sú to oni, kto poskytuje financie a dodáva myšlienky.

Tlačenica na vrchole

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie