Denník N

Predražené lieky na čiernom trhu a plné nemocnice. India v počte nakazených predbehla Rusko

Zdravotník v nemocnici v Naí Dillí pripravuje test na covid-19. Ilustračné foto - TASR/AP
Zdravotník v nemocnici v Naí Dillí pripravuje test na covid-19. Ilustračné foto – TASR/AP

Ani striktný lockdown Indiu neušetril rapídneho šírenia COVID-19. A to ešte neskončili ani boj s prasacou chrípkou.

„Viem ti zohnať dávky, ale každá bude stáť 30 000 rupií (355 eur) a musíš prísť hneď teraz,“ odpovedal obchodník z čierneho trhu v indickom hlavnom meste Naí Dillí, keď mu volali anonymne z BBC a chceli kúpiť lieky na urýchlenie liečby COVID-19.

Legálnym spôsobom sa pritom antivirotikum remdezivir, ktoré vraj dokáže skrátiť čas liečenia koronavírusu z 15 dní na 11, predáva za 5 400 rupií (64 eur).

Je ho málo, nedá sa zohnať, ale lekári ho odporúčajú a ľudia sú ochotní ho kúpiť hocikde, len aby pomohli svojim rodinným príslušníkom. Tí, ktorí si to môžu finančne dovoliť.

„Mal som slzy v očiach. Môj strýko bojoval o život a ja som nevedel vybaviť lieky, ktoré ho mohli zachrániť,“ povedal pre BBC Abhinav Sharma, ktorého lekári poslali pre remdezivir, keď hospitalizovali jeho ťažko dýchajúceho strýka.

„Po tucte telefonátov som zaplatil sedemkrát viac, ako liek reálne stojí. Bol som ochotný zaplatiť akúkoľvek sumu, ale bolí ma srdce pri myšlienke na tých, ktorí si to nemôžu dovoliť.“

Z koronavírusu sa v Indii stáva biznis v čase, keď počet prípadov rapídne narastá.

Až do takej miery, že za posledné dni krajina hlási približne 25-tisíc nových prípadov a v počte nakazených už predbehla Rusko. Do utorka poludnia tam podľa údajov výskumného centra Johns Hopkins na koronavírus ochorelo 719 664 ľudí.

Viac prípadov hlásia už len USA, ktoré sa blížia k trom miliónom, a Brazília, ktorá prekročila hranicu 1,6 milióna nakazených.

„So špurtom prípadov, ktoré sa objavili za posledný týždeň, vstupujeme do znepokojujúcej fázy epidémie,“ povedal pre Guardian viceprezident Nadácie verejného zdravia Indie Preeti Kumar.

A to všetko v čase, keď v Indii ešte stále umierajú ľudia aj na prasaciu chrípku, a keď sa krajina potrebuje, rovnako ako USA, vyrovnať s policajnou brutalitou, ktorá sa tam už stala skôr rutinou ako raritou.

Predtým chýbali postele

Indii nepomohol ani striktný lockdown, ktorý premiér Narendra Modí vyhlásil ešte v druhej polovici marca, keď bolo v krajine potvrdených menej ako 500 prípadov COVID-19. Vtedy zavrel vo svojich domovoch naraz 1,3 miliardy ľudí.

Žiadny lockdown však nemôže trvať večne, a ako India začala v júni postupne uvoľňovať opatrenia, tak priamo úmerne začali nové prípady pribúdať.

Twitter bol zaplavený statusmi nešťastných ľudí, ktorí nedokázali nájsť nemocnicu ochotnú prijať ich rodinného príslušníka s COVID-19. Nikde nebolo miesto a v nemocniciach nič nefungovalo poriadne.

Jeden takýto príklad vytiahol denník Guardian, podľa ktorého žena v malom meste Jalgaon zomrela po šiestich hodinách čakania na to, kým sa pre ňu uvoľní lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti.

V ten deň v tej istej nemocnici zomrela na následky COVID-19 aj jej svokra, keď ju nechali ísť na záchod bez asistencie. Jej telo našli až o osem dní.

Huffington Post zase priniesol príbeh ženy, ktorej svokor mal pozitívny výsledok testu na koronavírus, a aj napriek tomu, že bol astmatik a patril do rizikovej skupiny, žiadna nemocnica ho nechcela prijať. Po niekoľkých dňoch hľadania voľného lôžka zomrel.

Indická vláda tvrdí, že toto sa už nestane. Otvorila nové nemocničné zariadenie v hlavnom meste Naí Dillí s kapacitou 10-tisíc lôžok. Na twitteri o tom informoval premiér regiónu Arvind Kejriwal.

To je ten istý, ktorý pri 100-tisíc potvrdených prípadoch v Naí Dilí povedal, že nie je dôvod na paniku.

Práve Naí Dillí spolu s ďalšími dvoma najväčšími indickými mestami Bombaj a Čennaí je ohniskom nákazy. Vírus sa tam koncentruje, pretože veľkomestá sú preľudnené. Podľa údajov Národného inštitútu pre transformujúcu sa Indiu žije v Naí Dillí 11-tisíc ľudí na jednom štvorcovom kilometri. Rurálne oblasti, kde je hustota obyvateľstva nižšia, zvládajú epidémiu lepšie.

Smrtnosť pod kontrolou

To, s čím je vraj problém teraz, je nedostatok zdravotníkov, ktorí by sa o nakazených starali. Len v hlavnom meste bolo koncom júna podľa News18 nakazených viac ako 1200 lekárov a zdravotných sestier.

„Mám postele, mám kyslík, mám ventilátory, mám všetko vybavenie. Mám ďalších 30 postelí, ale nemám lekárov, ktorí by pri nich pracovali,” povedala pre denník Guardian riaditeľka HBS nemocnice v Bagalore Taha Mateen.

Zaujímavé však je, že aj napriek rapídnemu šíreniu nákazy a nedostatku zdravotného personálu drží India smrtnosť pomerne hlboko pod celosvetovým priemerom. Kým celosvetovo sa smrtnosť u potvrdených prípadoch pohybuje na úrovni 4,7 percent, v Indii je to „len“ 2,8 percent.

Podľa údajov výskumného centra Johns Hopkins v Indii zomrelo na následky koronavírusu 20 159 ľudí.

Jedným z dôvodov teoreticky môže byť to, že indická populácia je mladšia. Kým podľa údajov Európskej komisie je priemerný vek obyvateľstva v Európskej únii 42,6 roka, v Indii je to podľa portálu statista.com len 26,8 roka.

Isté je, že za vysokým počtom infikovaných nie je široké testovanie. Napríklad v preľudnenom regióne Uttar Pradesh na severe krajiny, ktorý je známy najmä mestom Agra a veľkolepým Tádž Mahálom, je na 30 miliónov ľudí len jedno testovacie centrum, informoval Scroll.in.

Indická žena predáva rúška. Foto – TASR/AP

Nie jediná chrípka

India zažila v rokoch 2009 a 2015 veľkú epidémiu prasacej chrípky H1N1. Ešte stále sa jej úplne nezbavila a prasacia chrípka sa vracia ako sezónne ochorenie dvakrát ročne.

V dokumentárnom seriáli Pandémia z dielne Netflix, ktorý nakrúcali v rokoch 2018 až 2019, a ktorý celosvetovú chrípkovú pandémiu predpovedal, ukázali aktuálnu situáciu v indických nemocniciach. Lôžka boli plné ľudí s prasacou chrípkou, ktorých lekári prehadzovali z chrbta na brucho a snažili sa napojením na ventilátor zachrániť ich životy.

Podľa Tribune v rokoch 2018 a 2019 v Indii na prasaciu chrípku zomrelo približne 1100 ľudí. Tento rok k 1. marcu, teda ešte pred vypuknutím epidémie COVID-19 v krajine, India hlásila 28 úmrtí.

Lockdown nefunguje všade

Hoci sa experti po celom svete zhodujú, že proti koronavírusu sa najlepšie bojuje sociálnym odstupom a prácou z domu, skúsenosť ukazuje, že nie všade je to možné. Najmä v krajinách s vyšším počtom sociálne slabších sa to aplikuje ťažko.

Na príklade Panamy to nedávno pre Denník N vysvetlil panamský geopolitický analytik Ángel Ricardo Martínez Benoit. Veľa ľudí vraj pracuje načierno a ťaží z akejsi „neformálnej ekonomiky“, ktorá ich za prácou vyženie do ulíc.

Potom sa vrátia domov do preplnených malých izieb alebo slumov, kde sa tlačia s niekoľkými rodinnými príslušníkmi. Mnohí z nich sa viac ako koronavírusu boja toho, že umrú od hladu.

S dlhodobým lockdownom sa ťažko vyrovnávali aj obyvatelia Indie. A tu do hry vstupuje policajná brutalita.

59-ročného Jayaraja a jeho syna, 31-ročného Bennicksa Immanuela, zatkla polícia za porušenie pravidiel lockdownu. Po brutálnom vypočúvaní o pár dní zomreli na následky rozsiahlych poranení a vnútorného krvácania, informovala agentúra Reuters.

Policajné násilie nie je v Indii ničím výnimočným. Podľa poslednej výročnej správy Indickej národnej komisie pre ľudské práva bolo v rokoch 2017-2018 denne nahlásených takmer 15 prípadov násilia a brutality po zadržaní políciou, pričom každých 24 hodín v policajnej väzbe zomrelo deväť ľudí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie